Het leidingwater in Nederland bevat kalk. Dus de kans is groot dat ook jouw kraanwater ook kalk bevat. Deze kalk kan gevolgen hebben voor je apparaten en leidingen in huis. Daarom is het belangrijk regelmatig je apparaten, je leidingen óf je water zelf te ontkalken. Lees hier over alles wat je wilt weten over water ontkalken.
Wat gebeurt er in je apparaten of leidingen door kalkaanslag?
Water neemt kalk met zich mee. Deze kalk blijft niet in het water zitten, maar deze kalk gaat kleven aan de omliggende delen. Kalkaanslag ontstaat voornamelijk bij het gebruik van warm water. Hierdoor komt dit vooral voor bij het gebruik van apparaten die je regelmatig gebruikt, zoals de cv-ketel, de koffiezetter en de wasmachine. Deze apparaten zullen een tijd goed draaien, maar ondertussen bouwt de kalk zich op. Hierdoor raken de leidingen steeds verder verstopt en neemt de levensduur van apparaten af. Bij een koffieapparaat kan de smaak van de koffie veranderen en een verkalkte waterkoker kan zorgen voor thee die minder lekker smaakt dan voorheen.
Controleer makkelijk de hardheid van je water
Het zou kunnen dat het helemaal niet nodig is om je water te ontharden. Drinkwater is niet overal in Nederland gelijk. Sommige plaatsen in Nederland krijgen al relatief zacht water. Er zitten altijd wat kalkdeeltjes in, maar zacht leidingwater zal er veel langer over doen om schade aan te richten. Daarom is het goed om te weten wat de hardheid van jouw drinkwater is. Dit kun je gemakkelijk zelf testen.
Wil je snel een idee hebben van de hardheid? Doe dan de zeeptest. Deze voer je uit door een flesje water te vullen met 2cl water. Stop hier 2 druppels groene zeep bij en schudt het flesje. Veel schuim betekent zacht water, maar weinig schuim betekent hard water. Dit is natuurlijk slechts een begin. Je kunt je water nauwkeuriger testen met teststrips of je kunt contact opnemen met je waterbedrijf om van hen een indicatie te krijgen.
Ontkalk je apparaten zelf met ontkalkingsmiddel
Veel apparaten die leidingwater gebruiken en in de meeste huishoudens dus te maken krijgen met kalk, hebben een speciale ontkalkfunctie. Je kunt hiervoor het beste speciaal ontkalkingsmiddel gebruiken dat geschikt is voor het apparaat. Zo verwijder je gemakkelijk de ontstane kalkaanslag.
Gebruik een filter voor het water om kalk te voorkomen
Er bestaan speciale filters die ervoor zorgen dat kalk een apparaat of bijvoorbeeld de douche niet kan bereiken. Dit doe je vaak door het filter aan te sluiten tussen de leiding en het apparaat. Het is een relatief goedkope oplossing maar vraagt wel onderhoud; het filter moet je zelf ook schoonmaken. Bovendien heb je nog steeds hard water in je leidingen. Je helpt er alleen specifieke apparaten mee die aangesloten zijn op het filter.
Sluit een waterontharder aan op de hoofdleiding voor kalkvrij water
Definitief een einde aan kalkaanslag en kalkaantasting? Het makkelijkste is om een waterontharder te installeren. Een waterontharder werkt op basis van onthardingszout, waarbij een wisselwerking ontstaat en het kalk uit het water verwijderd wordt. Deze waterontharder wordt aangesloten op je hoofdleiding, waardoor al het water in huis kalkvrij is. Beter voor de leidingen, je apparaten en ook voor jezelf!