Tips voor het kopen van een trampoline: dit moet je weten
08 juli 2021
Door Woonhome
Als je kids hebt mag een trampoline in de tuin eigenlijk niet ontbreken. Ze vinden het geweldig om er de hele dag op te springen en kunnen gelijk hun energie kwijt. Even weg achter de Ipad en lekker buiten spelen. Jij blij, zij blij. Trampolines zijn er in verschillende maten, vormen, met net, zonder net, op poten of zonder en die je in de grond of op de grond zet. Met zoveel keus is het lastig kiezen. Want welke trampoline past er het beste in de tuin en bij jouw kids?
Ronde trampoline: perfect voor de onervaren springer
De ronde vorm is de meest populaire vorm onder de trampolines. Het voordeel van een ronde trampoline is dat deze goed geschikt is voor onervaren springers. De veren van de trampoline zijn namelijk gelijkmatig gespannen. Hierdoor blijf je eerder in het midden van de trampoline springen.
Het nadeel van een ronde trampoline is dat deze vaak meer ruimte in beslag neemt. En als je met meerdere springers op de trampoline springt, heb je eerder kans op een botsing.
Een rechthoekige trampoline voor trucjes en springen met z’n allen
De aanschaf van een rechthoekige trampoline is duurder dan een ronde. Dit komt omdat er voor een rechthoekige trampoline meer materiaal nodig is om deze te maken.
Het voordeel van een rechthoekige trampoline is dat je er gecontroleerd op springt, je gaat niet steeds naar het midden. Dit maakt het springen met meerdere mensen of kinderen veel makkelijker. Je gebruikt het hele springoppervlakte. Voor het maken van salto’s en andere toffe trucjes is het gebruik van een rechthoekige trampoline dan ook vele malen beter. En de trampoline neemt minder ruimte in dan een ronde trampoline.
Trampoline ingegraven in de grond zodat deze niet in het zicht staat
Elke trampoline is in te graven. Toch is het makkelijker om de speciale inground/ inbouw trampolines hiervoor te gebruiken. Deze zijn makkelijker in te graven namelijk. De flatground trampolines zijn steeds populairder. Dit model ligt gelijk met het maaiveld. Hierdoor is de trampoline op een ideale hoogte, je loopt er zo op.
Het nadeel van het ingraven van de trampoline is dat deze contact heeft met de vochtige grond. Hierdoor kan de trampoline gaan roesten, wat de levensduur verkort. Let daarom op dat je een trampoline koopt met roestwerend frame. Een ingegraven trampoline is uit het zicht, iets wat mooier staat in de tuin dan een trampoline op pootjes.
Een trampoline op pootjes: ideaal voor kleinere tuinen
Is het de bedoeling dat je de trampoline af en toe gebruikt en heb je niet zoveel ruimte in de tuin? Dan is een trampoline met pootjes handig. Deze zet je op wanneer de kids willen springen en berg je weer in de schuur of garage op als ze uitgesprongen zijn. Zo blijf je ruimte houden in de tuin.
Een trampoline met of zonder veiligheidsnet
Voor kleine kinderen, die niet zo goed zijn in het inschatten van gevaren en afstanden, is een veiligheidsnet een aanrader. Dankzij het veiligheidsnet vallen kinderen niet per ongeluk van de trampoline. Zo kunnen ze dus veilig springen en plezier maken. Helemaal bij kleine trampolines is het aan te raden om een veiligheidsnet te gebruiken.
Door een veiligheidsnet om de trampoline is de toegang van de trampoline wel wat beperkter. De trampoline is met net ook een stuk hoger, er komt zo’n 1,80 meter bij. Hierdoor valt de trampoline meer op in de tuin. Daarnaast kost het extra geld en enige moeite om het veiligheidsnet te bevestigen.
Welke maat trampoline is geschikt voor jou?
Om te bepalen welke maat trampoline geschikt is, moet je kijken naar wat er in de tuin past en welke ruimte je ervoor wil gebruiken. De stelregel is wel, hoe groter, des te veiliger.
Voor kinderen onder de zes jaar kan je het beste een trampoline aanschaffen die niet groter is dan 3,66 meter. Als de trampoline groter is dan springen ze er minder goed op. En voor kinderen boven de zes jaar kies je voor een trampoline die niet kleiner is dan 2,13 meter. Dan kunnen ze er ook wat trucjes op proberen. Zijn de kids al boven de 10 jaar? Dan ga je voor een trampoline vanaf 2,70 meter. Houd ook rekening met de vrije ruimte om de trampoline heen. Zonder veiligheidsnet houd je 100 cm rondom de trampoline vrij, met net 50 cm.