Steeds meer mensen halen slimme producten in huis en koppelen deze aan elkaar. Zo ontstaat er een smart home. Een smart home maakt het leven een stuk gemakkelijker. Zo is het mogelijk om via een app of spraakbediening de verlichting in de woon- of slaapkamer aan of uit te zetten. Opstaan van de bank terwijl je net naar je favoriete film zit te kijken is niet meer nodig. Maar hoe ga je van start met het creëren van een smart home?
Snelle wifi verbinding is noodzakelijk voor een smart home
Wie kiest voor een smart home, moet een aantal zaken op orde hebben. Zo werken de meeste slimme apparaten draadloos. Het kloppende hart van de smart home is dus draadloos internet. Daarom is het belangrijk dat de wifi-verbinding overal in huis super goed is. Zo kunnen de slimme apparaten met elkaar communiceren. Als het bereik in huis verbetering nodig heeft is het soms nodig een nieuwe router aan te schaffen. Maar je kan het ook oplossen met een sterker access point op zolder. Er zijn dus ook slimme oplossingen om het draadloze netwerk in de woonkamer of op de eerste etage drastisch te verbeteren.
Start je smart home met slimme stekkers
Je wilt dus voorzichtig starten met een smart home. OM te kijken of het echt wat voor jou is kan je het beste beginnen met de aanschaf van slimme stekkers. Deze producten zijn vrij goedkoop verkrijgbaar en maken van ‘domme’ producten juist ‘slimme producten’. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld een niet-slimme lamp toch slim aan- en uit te zetten middels een app op de telefoon of aan de hand van stembediening. Bij een slim stopcontact kun je vaak ook routines instellen, zoals: ‘zet de verlichting alleen aan als ik thuis ben’. Of: ‘zet de verlichting aan na 20.00 ‘s avonds’.
Slimme producten kunnen dus ook bijdragen aan een verhoging van de veiligheid in de woning. Bijvoorbeeld door inbrekers af te schrikken met slimme verlichting.
Speakers met een slimme assistent
Wanneer de slimme stekkers bevallen is het tijd om uit te breiden. Koop randapparatuur zoals een slimme speaker. Er zijn verschillende speakers op de markt met een geïntegreerde slimme assistent. Denk bijvoorbeeld aan Alexa van Amazon. Je hoeft alleen maar te roepen ‘hey Alexa, doe het licht aan’, of ‘hoi Alexa, hoe wordt het weer van morgen?’. De slimme assistent kan dus al je slimme apparaten aansturen en je hoeft minder vaak met een telefoon in je handen op de bank te zitten.
Vraag het aan Google of Alexa, en de slimme assistent doet de rest. Zo hoef je zelf niet steeds naar boven te lopen om de verlichting aan te doen.
Producten aan elkaar koppelen
De lampen aan- of uitzetten maakt nog niet meteen een volledig smart home. Er zijn nog veel meer slimme producten die in een smart home kunnen worden geïntegreerd. Bij een smart home energie aanbieding krijg je bijvoorbeeld meestal een slimme thermostaat cadeau. Of breid uit met een slimme deurbel, slimme beveiligingscamera en zelfs slimme verwarming. Als deze producten helpen mee om het leven in en rondom het huis gemakkelijker te maken. Deze apparaten kunnen allemaal aan elkaar gekoppeld worden en met elkaar praten. Ziet de beveiligingscamera beweging rondom het huis? Dan gaat de verlichting aan. Of de lampen gaan knipperen wanneer de pakketbezorger aan de deur staat. Met een smart home is het altijd duidelijk wat er in het huis gebeurt. Dat is vooral handig wanneer je niet thuis bent, maar toch graag een oogje in het zeil wilt houden.