Stucwerk is de verzamelnaam voor allerlei verschillende soorten afwerking op de wand en plafond van een gebouw. Omdat wanden en plafonds van huizen vaak een saaie en onafgewerkte (beton)laag hebben bij de oplevering is het meestal nodig deze te af te dekken.
Dit afwerken doen stucadoors. Zij geven met behulp van het juiste gereedschap en het nodige materiaal elke wand en ieder plafond een strak of juist een gestructureerd oppervlak. Het stucwerk bepaalt dus welke structuur een oppervlakte krijgt, een gladde of juist een bepaalde structuur en reliëf. Het stucwerk kan voor kleur vervolgens nog geschilderd worden.
Soorten stucwerk
Er bestaan verschillende soorten stucwerk. Deze zijn grofweg 3 soorten stucwerk onder te delen: Glad stucwerk, sierpleister en spackspuiten.
“Lees hieronder de kenmerken en voordelen van de 3 soorten afwerking van wanden en plafonds.”
Glad stucwerk
Dit is tegenwoordig de meest gekozen variant. Het komt er op neer dat een ondergrond, bijvoorbeeld betonblokken, zo egaal mogelijk wordt gemaakt. Dit bereik je met diverse stuclagen. Gips, kunststof, gebonden hars is het meest gebruikelijk.
“Het voordeel van glad stucwerk is dat de gladde ondergrond nog een eigen afwerking kan krijgen. Bijvoorbeeld met verf os met een pandomo afwerking; een soort van betonlook of steen-achtige touch.”
Sierpleister
Onder sierpleister vallen diverse pleisterwerkingen voor wand en plafond met een bepaalde sierlijke afwerking. Vaak bestaat dit uit een structuur doordat er afwerkmateriaal in het pleisterwerk zit. Bijvoorbeeld de boomschorsstructuur in granol, kleine marmerkorrel in spachtelputz en kleine granietkorrels in minigraniet.
“Dan is er ook nog een bepaalde manier van het aanbrengen van deze verschillende sierpleisters. De manier van aanbrengen bepaalt ook voor een groot deel wat de uitstraling van de uiteindelijke afwerking is.”
Spackspuiten
Spackspuiten is de meest goedkope stucwerk afwerking die er mogelijk is op de wanden en plafonds. Het materiaal spuitpleister brengt men middels een spuit op de wand en/of plafond aan. Door deze manier van aanbrengen ontstaat er een kleine spikkelstructuur op het oppervlak. In de meeste nieuwbouwwoningen zijn plafonds al hiermee gespoten.
“De samenstelling van de spack (de pasta) en de instelling van de spuit bepaalt in welke structuur de spack uiteindelijk op de muur terecht komt. Dus welke uitstraling de oppervlak dus uiteindelijk krijgt.”
Kosten van stucwerk
De prijzen van stucwerk zijn erg uiteenlopend. De goedkoopste afwerking is vaak het spackspuiten, waar juist een betonlook afwerking juist één van de duurste oplossingen is. Daar tussenin zijn er nog tal van andere opties om de ondergronden af te werken. Er zijn dus heel veel mogelijkheden om de afwerking te kiezen bij je budget past.
“Om de prijs van de afwerking zo laag mogelijk te houden kiezen veel mensen er voor om het stucwerk zelf te schilderen.”
Stucwerk nieuwbouw
In de nieuwbouw is het eigenlijk altijd verstandig om te kiezen voor een gladde pleister, een glad stucwerk dus. Dit is omdat de kans op scheuren in een nieuwbouwwoning erg groot is en er is geen enkel soort stucwerk dat dit tegen kan houden.
Een scheur op zich is niet zo erg, dit kan een stucadoor weer makkelijk opvullen. Het probleem bij de meeste materialen en structuren is echter dat men het bijgewerkte deel altijd zal blijven zien. Wanneer er namelijk een structuur gesmeerd is op een bepaalde wand is het onmogelijk om precies dezelfde structuur weer aan te brengen op het gescheurde deel van het plafond of de wand.
Bij glad pleisterwerk is dit wel mogelijk! Glad is namelijk glad, wanneer er een scheur ontstaat in een wand of plafond kan deze gemakkelijk gevuld worden met een deel gips of kunsthars, daarna even overschilderen en je ziet er niks meer van!
“Geen nieuwbouwwoning? Ook oude muren kun je laten stucen!”