Kunstgras is dé manier om zo optimaal mogelijk te genieten van je tuin. Het gras blijft altijd groen, ziet er netjes uit en kan tegen een stootje. Maar hoe krijg je zo’n kunstgrasveld nou mooi in jouw tuin? Van de juiste ondergrond tot de afwerking; voor de aanleg van jouw kunstgras gazon zijn een aantal stappen belangrijk. Lees hier deze stappen voor het aanleggen van kunstgras in je tuin.
Kunstgras aanleggen? Gebruik dit handige stappenplan:
Stap 1: De ondergrond van het kunstgras
Om zo lang mogelijk plezier te hebben van de kunstgrasmat is een stabiele en goed drainerende ondergrond erg belangrijk. Is de ondergrond niet in orde? Dan is het verstandig om de huidige ondergrond circa 5 centimeter af te graven. Hierna breng je circa 5 centimeter wit zand (brekerszand) aan dat je eerst goed moet egaliseren. Dit kun je doen doormiddel van het aantrillen van het zand en het daarna uitvlakken. Het uitvlakken doen je met een waterpas en een uitvlaklat. Na het uitvlakken kun je vervolgens de randen en banden plaatsen voor je grasmat.
Stap 2: Het plaatsen van onderdoek
Na de ondergrond is het tijd om het onderdoek te plaatsen. Dit is bijvoorbeeld geotextiel, drukverdeeldoek of een drainagemat. Een doek zorgt ervoor dat er minder snel gaten of putte ontstaan in het zandbed. Het doek mag je niet over elkaar heen leggen, maar tegen elkaar aan. Bevestig de doeken met tape, zodat het goed op zijn plaats blijft liggen tijdens het plaatsen van kunstgras.
Stap 3: Tijd voor het aanleggen van kunstgras
Nu is het tijd om het kunstgras te leggen. Elke rol kunstgras rol je uit in dezelfde vleug (richting van het grashaar), zodat het allemaal hetzelfde ligt. Advies is om het gras met de vleug mee te rollen naar de plek waarvandaan je het meest naar het gras kijkt. Zo heb je het mooiste uitzicht op je nieuwe gazonnetje. Belangrijk: zorg voor genoeg grasmarge aan randen van je gazon. Leg het kunstgras ongeveer 5 cm over de rand, band of tegen de schutting of muur. Zo kun je je grasmat strakjes netjes afwerken.
Verschillende type kunstgras
Nog oriënterend en op zoek naar kunstgras voor jouw tuin? Er ontzettend veel verschillende type kunstgras verkrijgbaar. Kijk bijvoorbeeld naar diverse type kunstgras van kunstgras-grastapijt.be. Je kunt zelf dit kunstgras aanleggen, maar het ook door dit bedrijf laten doen.
Stap 4: Het verlijmen van de verschillende delen kunstgras
Zijn er naden ontstaan? Dan moet je deze aan elkaar lijmen. Leg ten eerste het kunstgras op de naden een stukje terug. Snij dan minimaal 3 a 4 poolrijen af van beide kunstgrasdelen. Dit doe je zodat straks de naad niet meer zichtbaar is. Sla de stukken terug en leg ze weer tegen elkaar aan om te bekijken of het goed gelukt is. Een ruimte van 2 millimeter tussen beide banen is wenselijk. Is het goed gelukt? Sla dan de beide banen weer om en plaats de lijmband onder de naden van het kunstgras. Verwijder de folie, sla het kunstgras terug en druk het vervolgens voorzichtig op zijn plek.
Stap 5: De afwerking van kunstgras
Is de lijm goed uitgehard? Begin dan met heet snijden van kunstgras. Dit doe je heel eenvoudig met een scherp Stanleymesje aan de onderkant. Hierdoor gaan de vezels niet kapot en krijg je een veel strakker resultaat. Snij het kunstgras nooit te nauw op maat. Neem 1 a 2 cm speling. Wanneer het kunstgras na verloop van tijd nog iets krimpt zal dit niet opvallen.
Stap 6: Kunstgras aanleggen met kunstgraspennen
De laatste stap in het stappenplan van kunstgras aanleggen is het plaatsen van kunstgraspennen aan de zijkant. Dit doe je iedere 1 tot 1,5 meter rondom. Het kunstgras is hierna klaar om te borstelen met een harde bezem. Dit doe je tegen de vleug in, zodat de spriet mooi rechtop komt te staan. Het instrooien is ook belangrijk. Dit doe je met speciaal hiervoor bestemd instrooizand. Dit zorgt voor een betere stabiliteit én een verzwaring van het kunstgrastapijt.