Slim schakelen met slimme accessoires in huis
14 februari 2019
Door Woonhome.nl
Je hoort tegenwoordig veel over de ‘Smart Home’, maar vaak blijft het steken in onduidelijk termen. Domotica, slimmer wonen, maar wat houdt dat eigenlijk in? Wat zijn slimme- of Smart Home accessoires? Want een robotstofzuiger die zelfstandig door het huis zoeft kan toch niet echt ‘denken’. Wél kunnen we deze slimme accessoires in onze woning beter voor ons laten werken. Bekijk welke accessoires je toch heel slim helpen in huis.
1. Slimme schakelaars voor je woning
Bij Smart Home mogen slimme schakelaars niet ontbreken. Dit zijn schakelaars of stekkerdozen waar je elektrische apparaten op kunt aansluiten om deze op afstand te bedienen. Deze bediening is dan beperkt tot aanzetten en uitzetten, maar dat is voor veel apparaten al voldoende. Je kunt er een standaard koffiezetter op precies de juiste tijd mee inschakelen. En je kunt ook stroom besparen door oude apparaten die veel stroom verbruiken op afstand uitschakelen.
2. Robotstofzuiger
De robotstofzuiger is een bekend voorbeeld van huishoudelijke apparatuur die autonoom (zelfstandig en automatisch) functioneert. Voor buiten zijn er trouwens ook robot grasmaaiers. Hoewel er best ‘slimme’ modellen stofzuigers verkrijgbaar zijn, kunnen ze niet allemaal naadloos samenwerken met een smart home systeem. Als je een robotstofzuiger aanschaft is het handig als je dit apparaat ook via een centraal systeem kunt aansturen.
Centraal systeem voor Smart Home
Om je slimme apparatuur gemakkelijk te besturen en in te stellen, zijn deze aangesloten aan een centraal Smart Home systeem. Je kunt hier meerdere apparaten bij aansluiten en deze zo met elkaar laten samenwerken. Bijvoorbeeld dat je lampen automatisch aangaan als je gordijn (ook automatisch) dichtgaan. Voorbeelden van Smart Home systemen zijn Apple Home, Somfy, Philips Hue, en Google Home. Let daarom goed op dat de apparaten die je koopt compatible (geschikt) zijn met het Smart Home systeem. Gelukkig zijn er ook applicaties die deze afzonderlijke Smart Home systemen met elkaar laat samenwerken. IFTTT (If This, Then That) is zo’n systeem. Deze kun je zelfs koppelen aan andere diensten van bijvoorbeeld Facebook, Uber, Albert Heijn en zelfs Spotify.
2. Handig jouw verlichting bedienen
Druk voor aan, druk voor uit. Een lamp inschakelen of uitschakelen is niet echt heel ingewikkeld. Het is wel handig als je de lampen kunt dimmen vanaf de bank. Of dat je bureaulamp verkleurt als er een tekstbericht op de smartphone binnenkomt. Met sensoren laat je de verlichting inschakelen zodra het gaat schemeren. Of je laat in de ochtend een ‘wake-up light’ jouw kinderen opgefrist ontwaken. Overigens bestaat 99% van deze slimme verlichting uit LED-lampen. Dus je verbruikt ook nog eens weinig energie.
3. Temperatuur regelen met een slimme thermostaat
Bespaar flink op de energierekening door een slimme thermostaat zelf de temperatuur in te laten stellen. Echt waar, een thermostaat begrijpt na verloop van beter wat je aangenaam vindt. Zo is de badkamer in de ochtend warm, en gaat de temperatuur wat lager als je naar je werk gaat. Als je thuis komt is de woning alweer opgewarmd, en toch bespaar je energie. Hoe langer je een slimme thermostaat hebt, hoe beter deze zal presteren.
4. Handsfree werken thuis
Slimme luidsprekers behoren tot de populairste Smart Home apparaten. Natuurlijk is het leuk om in iedere kamer direct muziek te kunnen luisteren. Maar de microfoon is de echte ster van deze smart speakers. Hoeveel water moet er bij de bloem? Met vieze handen in de keuken kun je dit gewoon vragen aan Siri, Alexa of Google Home. Ook kun je de gordijnen laten sluiten als je even bezig bent met de was. Of bel jouw vriend dat je wat later komt, omdat je de luier van de baby nog moet verschonen.
5. Ding-dong: de videodeurbel
De slimme videodeurbel is niet alleen een handige accessoir. Het is namelijk een soort van beveiligingscamera die zo ook de veiligheid verhoogt. Het is daarmee met recht een domotica oplossing waar jong en oud van kan profiteren. Wanneer er iemand aan de deur staat kun je controleren wie het is, voordat je de deur opent. Je hoeft niet eens bij de deur te staan. Je ontvangt beeld én geluid heel eenvoudig op je smartphone of tablet. Zo kun je zelfs vanaf je werk iemand aan de deur te woord staan. Het lijkt alsof je gewoon thuis bent.
6. Smart Home security
De handige videodeurbel is slechts één voorbeeld van Smart Home beveiliging. Zo kun je een beveiligingscamera uitbreiden met extra functionaliteit zoals:
Beeldherkenningssoftware
Een slimme beveiligingscamera kan met software ook mensen en dieren herkennen en van elkaar onderscheiden. Afhankelijk van het merk en type camera kan de software afwijken. Maar het voordeel van software is dat je het steeds kunt blijven uitbreiden. Zolang de camera scherpe beelden vastlegt, kun je achteraf enorm veel handige functies toevoegen. Een IP camera zoals de Somfy IP camera slaat de beelden online op. Hiermee heb je allerlei slimme functies, zoals het automatisch openen van deuren bij gezichtsherkenning.
Koppeling met alarmsysteem
De IP camera kan ook draadloos het alarmsysteem in werking zetten bij onraad. Dit alarmsysteem kun je weer koppelen aan de verlichting, de gordijnen. Ook kun je een (stil) alarm laten afgaan op jouw eigen smartphone. De IP camera fungeert als oog, de luidsprekers als oren én mond.
Niet alleen om mensen buiten de deur te houden
Met Smart Home security is het niet de bedoeling om de woning potdicht af te sluiten, je kunt er ook letterlijk deuren mee openen. Zo kun je met een elektronisch slot de voordeur sluiten wanneer je van huis gaat met geofencing. En vanaf de zolder de deur openen wanneer jouw ouders op bezoek komen.
Je hoeft geen schakelaar meer aan te raken met al deze slimme accessoires in huis. Kies voor ‘set and forget’ (stel jouw apparaat één keer in) en laat jouw woning alle klussen klaren. Een slimme woning begint bij een slimme bewoner, waar ga jij beginnen binnen een smart home?