7 tips voor het kiezen van de juiste pannen: van PFAS-vrije pannen voor inductie tot gietijzeren pannen
17 mei 2023
Door Jolien
Wanneer je graag in de keuken staat om lekker te kokkerellen, is goed materiaal van groot belang. Hoe beter de kwaliteit van de spullen waarmee je kookt, hoe beter het eindresultaat is. Een ware keukenprins(es) kan niet zonder goede scherpe messen, PFAS- vrije pannen voor inductie en prettige keukenmachines. Met deze 7 tips kies je de juiste pannen om te koken en te bakken; zo bakt iedereen er wat van!
Tip 1: kies voor PFAS-vrije pannen voor inductie
Het beste kies je voor PFAS-vrije pannen voor inductie. Dit zijn pannen die geen per- en polyfluoralkylstoffen (PFAS) bevatten. Dit zijn chemische stoffen die toegevoegd zijn aan antiaanbaklagen, omdat ze water- en vetafstotende eigenschappen hebben. Deze stoffen kunnen de gezondheid schaden, waardoor de pannen dus niet zo veilig zijn. PFAS-vrije pannen zijn gemaakt van materialen die geen PFAS bevatten in de antiaanbaklaag, zoals keramiek, roestvrij staal, gietijzer of geanodiseerd aluminium. Hierdoor zijn deze pannen een veiliger alternatief voor traditionele pannen. De PFAS-vrije pannen voor inductie of een andere warmtebron gebruik je voor verschillende gerechten, zoals het bakken van eieren, pannenkoeken, vlees, vis en groenten. Of je nu wilt bakken, braden, sauteren of frituren; het kan met de PFAS-vrije pannen voor inductie.
Tip 2: let op of de pan geschikt is voor jouw warmtebron
Wanneer je nieuwe pannen uitzoekt, is het heel belangrijk om te checken of ze wel geschikt zijn voor de warmtebron waarop je kookt. Op inductie kun je namelijk niet alle soorten pannen gebruiken. Pannen die je op alle warmtebronnen mag gebruiken:
- Roestvrijstalen pannen
- Gietijzeren pannen
- Geanodiseerde aluminium pannen
- Koperen pannen
- Keramische pannen
Voor inductie zijn pannen met een niet-magnetische bodem ongeschikt. Een inductiekookplaat werkt op basis van magnetische gebieden en heeft daarom een pan nodig met magnetische bodem om warmte te maken in de pan.
Controleer daarom altijd de instructies op de verpakking van de PFAS-vrije pannen voor inductie om ervan verzekerd te zijn dat de pan geschikt is voor jouw warmtebron. En check meteen of de grootte van de pan geschikt is, zodat de inductieplaat wel de pan pakt als ‘ie erop staat.
Tip 3: let op het materiaal van de pan
Pannen komen in allerlei maten en vormen, maar ook in verschillende materialen. En elk materiaal heeft z’n voordelen en gebruiksaanwijzingen om er zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken. Zo zijn er pannen van rvs. Dit materiaal slijt niet en kan goed hoge temperaturen aan. Hierdoor zijn rvs-pannen heel geschikt voor het schroeien van vlees en wokmaaltijden die je op hoge temperatuur moet bereiden. Pannen van koper geleiden de warmte goed door. Deze pannen hebben een prachtige uitstraling, maar je moet ze wel goed oppoetsen om ze mooi te houden.
Wanneer de pan gemaakt is van keramiek, heeft de pan een gladde laag. Je hoeft hierdoor geen boter of olie toe te voegen, de pan geleidt het eten al goed zonder dat er eten aan de bodem blijft plakken. De pan blijft lang op temperatuur, waardoor je tijdens het koken de warmtebron lager kunt zetten. Het eten gaart gewoon door.
De warmtegeleiding van gietijzeren pannen is goed, maar het duurt wel wat langer voordat de pan helemaal warm is. Eenmaal warm, dan blijft de pan dit ook. Wel moet je olie of boter gebruiken, omdat het eten anders aankoekt aan de pan. Gietijzeren pannen zijn ideaal voor het braden van een lekker stuk vlees of vis en heb je eenmaal een gietijzeren pan gekocht, dan is het een pan die je jouw hele leven kunt gebruiken.
Tip 4: let op de handvaten van de pan
Je herkent het vast wel: je staat lekker te kokkerellen, ondertussen gebeurt en van alles en zonder na te denken, pak je de pan aan de handvaten van het vuur. Met gevolg: je hand verbrand. Auw! Dit voorkom je door goed naar de handvaten van de pan te kijken voordat je ‘m koopt. Heeft de pan ijzeren handvaten? Dan weet je dat ze goed heet zijn tijdens het koken, waardoor je sneller je hand verbrandt. Kunststof handvaten zijn dan prettiger, deze blijven koelen tijdens het koken. Alleen kan de pan dan niet altijd de oven in, dit moet je eerst checken op de instructies. Hetzelfde geldt voor houten handvaten en siliconen handvaten. Een dubbele greep is fijn wanneer je een volle pan hebt, het pakt makkelijker vast en je houdt meer balans met de pan. Hoe beter de grip, hoe prettiger de pan vastpakt.
Tip 5: hoe groot moeten de pannen zijn?
De grootte van je gezin bepaalt hoe groot de pannen moeten zijn. Met een groot gezin zijn grote pannen prettig, als je alleenstaand bent juist weer kleinere pannen. Doe het meteen goed en haal een pannenset. Zo heb je altijd wel een pan die past bij het gerecht en de hoeveelheid die je maakt.
Tip 6: houd rekening met het gewicht van de pan
Een zware pan is niet alleen wat onhandiger tijdens het koken, maar ook met het schoonmaken ervan. Wanneer je vaak meerdere pannen op het vuur hebt staan, is het fijn om lichtgewicht pannen te gebruiken. Lichtere pannen til je makkelijk op en verplaats je snel. Wel zijn zwaardere pannen over het algemeen beter in staat om de warmte gelijkmatig te verdelen en vast te houden. Bij het braden van vlees en stoofgerechten is dit juist handig.
Tip 7: welke pannen heb je allemaal nodig?
Sommige pannen gebruik je voor meerdere doeleinde, zoals een koekenpan. Maar er zijn ook pannen die je voor een specifiek gerecht gebruikt. Wanneer je graag uitslooft in de keuken, is het handig om de volgende pannen (of een deel ervan) in te slaan:
- Koekenpan
- Hapjespan
- Braadpan
- Wokpan
- Vispan
- Poffertjespan
- Blinipan
- Crêpepan
- Grillpan
- Paellapan
- Pannenset
- Snelkookpan
- Steelpan
- Sauspan
- Asperge- en pastapan
- Fonduepan
- Au-bain-mariepan
- Melkpan
- Braadpan
- Braadslede
- Tajine
- Rookpan
- Stoompan
- Pocheerpan
Er zijn natuurlijk veel meer must-haves voor koks en foodlovers, te veel om in dit artikel op te noemen. Dus vind je hier de 10 must-haves keukenspullen.