Een nieuw dekbed kopen: hier moet je op letten
17 januari 2021
Door Woonhome
Na een nachtje slapen nog niet helemaal goed uitgeslapen? Dan kan jouw nachtrust dus wel wat verbetering gebruiken. Dan is het misschien tijd voor een nieuw dekbed. Een goed dekbed is namelijk belangrijk om heerlijk te kunnen slapen. Maar hoe vind je nu het juiste dekbed dat past bij jouw slaapsituatie? Er zijn een paar essentiële punten waar je rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuw dekbed.
Een goed dekbed is een persoonlijk keus
Wat is een goed dekbed? Het juiste dekbed is voor iedereen weer anders. Heb jij het snel koud in bed? Of ben je juist warmbloedig en word je regelmatig zwetend wakker? Voor de een is dan een koel dekbed van bijvoorbeeld zijde een uitkomst. De ander meer baat heeft bij een warm en dik donzen dekbed. Dit kun je ook afwisselen tussen de seizoenen. Heb je last hebt van allergieën? Dan is een wasbaar dekbed van tencel of katoen een uitkomst. Of ga juist voor een ecologisch verantwoord dekbed van een materiaalsoort als hennep. Ideaal ook voor veganisten.
Een licht dekbed voor minder warme nachten
Wanneer je het snel te warm hebt in bed is een dun dekbed prettig om onder te slapen. Helemaal als je ’s winters je slaapkamer verwarmt is een lichter dekbed veel prettiger om onder te liggen. Kies dan ook voor bedlinnen dat verkoelend is, zoals satijn of linnen. In de koudere wintermaanden een katoen-flanel dekbedovertrek.
Een extra warm dekbed voor de koukleumen
Dekbedden van natuurhaar geven veel warmte, perfect voor als jij het snel koud hebt in bed. Ook voor als je het in de zomer sneller koud hebt dan anderen zijn er warme dekbedden die wel licht zijn. Daarnaast kun je ook een onderdekbed of lamsvacht gebruiken om van onderaf extra warmte te geven in bed.
Lekker slapen tijdens elk jaargetijde
In de winter heb je het te koud onder je dekbed en in de zomer weer veel te warm. Eigenlijk is je dekbed alleen comfortabel tijdens de herfst en lente. Herken je dit? Voor dit probleem is er gelukkig een simpele oplossing: een 4-seizoenen dekbed. Met een 4-seizoenen dekbed heb je twee dekbedden. Voor de zomermaanden een licht gewatteerde deken en voor de lente en herfst een zwaarder dekbed. In de koude wintermaanden bevestig je de twee dekbedden aan elkaar voor een heerlijk warm dekbed.
Voor welk materiaal dekbed kies jij?
Zowel het buitenmateriaal als het vulmateriaal van je dekbed is ook belangrijk. Ook hierin is er een ruime keuze. Daarbij is het goed om te weten of je ’s nachts zweet of dat je het juist regelmatig koud hebt in bed. Ook als je een allergie hebt zijn bepaalde materialen beter geschikt voor je dan anderen.
Geschikt voor allergieën en mensen die iets meer zweten
Katoen is geschikt voor mensen met een allergie en is het huidvriendelijk. Maar ook dekbedden van hennep, linnen, zijde en tencel zijn prettig om onder te slapen wanneer je last hebt van allergieën.
Voor mensen die nachtelijk zweten zijn linnen, hennep, tencel en kapok ook goede materialen. Het zijn verkoelende materialen dat ook goed vocht transporteert. Zijde is ook heerlijk om onder te slapen als je zelf al veel warmte meebrengt in bed. Het is namelijk temperatuurregelend materiaal met een verkoelende werking. Ook heeft het een hoge vochtopname en is het huidvriendelijk.
Wat is een goed dekbed? Dons, wol, kamelenharen of luxe kasjmier?
Heb je het snel koud en zweet je amper ’s nachts? Dan is een donzen dekbed heerlijk. Het houdt je namelijk goed warm, is licht en zacht. Eierdons is super geschikt wanneer je van warmte houdt. Het materiaal is licht en toch volumineus, soepel en transporteert goed zweet af.
Wil je materiaal waar je elk jaargetijde goed onder ligt en zweet je ’s nachts? Dan is kameelhaar de keuze voor jou. Het is verkoelend en verwarmend, ademt, is bijzonder vochtregulerend. Voor de koukleumen is kasjmier het materiaal voor een dekbed. Het is warm, neemt goed vocht op en is luxueus soepel en licht.
Heb je geen zin om het dekbed regelmatig te moeten wassen? Dan is een dekbed van scheerwol het antwoord. Het is zelfreinigend: schud het op en lucht het even en het voelt weer als een schoon dekbed aan.
Hoe was je jouw dekbed?
Om je dekbed zo lang mogelijk mooi en fris te houden is het slim om je dekbed af en toe te wassen. Let wel dat je vooraf altijd het waslabel controleert: hierop staat precies vermeld hoe je jouw dekbed kunt wassen. Dit is namelijk sterk afhankelijk van het soort materiaal van je dekbed. Zo was je bijvoorbeeld donzen dekbedden op 40°C.
Was je dekbed nooit te heet, om te voorkomen dat de materiaalstructuur kapot gaat of je dekbed zelfs gaat krimpen. Veel verschillende dekbedden kun je gewoon thuis wassen, maar er zijn uitzonderingen. Mocht jouw dekbed niet in de wasmachine kunnen, dan breng je ‘m naar de stomerij. Zo komt je dekbed ook weer fris en fruitig terug. Nog een laatste tip: naast wassen, kun je jouw dekbed ook regelmatig luchten. Hang ‘m buiten op, zodat de wind er goed doorheen kan komen. Ook zo voelt je dekbed in je slaapkamer weer als nieuw – een makkelijke manier om voor een prettig slaapgevoel te zorgen.
Oriëntatiehulp voor het dekbed dat het beste bij jou past
Ben je er nog niet uit welk materiaal dekbed nu het beste bij je past? Bij allnatura hebben ze naast kwalitatief goede dekbedden ook een met een adviesvideo op de website. Daarmee kom je er snel achter welk dekbedmateriaal het beste bij jouw situatie past en slaap je binnen de kortste keren weer als een roosje.