Wil je geld besparen in de keuken? Geen nood! Je hoeft niet direct op de kleintjes te letten bij je boodschappen. Je kunt ook oude apparatuur vervangen voor energiezuinige apparaten. Of ga energiebewuster om met de apparaten die je hebt. Een oude waterkoker verbruikt bijvoorbeeld veel meer energie dan een nieuwe, energiezuinige waterkoker. En zo is er veel meer keukenapparatuur dat je wat zuiniger kunt gebruiken en aanschaffen.
Verbruik keukenapparatuur
Het energieverbruik van veel keukenapparaten is relatief hoog. Een waterkoker verbruikt bijvoorbeeld 1.700 Watt. Een waterkoker verbruikt daarmee evenveel energie per uur als een combimagnetron. Zet je veel thee? Dan loont het om te kijken naar een energiezuinige waterkoker. En je kunt letten op hoe je de waterkoker inzet; giet deze bijvoorbeeld alleen vol met de hoeveelheid water die je nodig hebt. zo verbruik je geen energie voor het water dat je niet gaat gebruiken.
Een koelkast verbruikt minder energie per uur (zo’n 30 Watt) dan een waterkoker. Alleen staat deze wel het hele jaar aan. Daarom is iedere Watt besparing op een koelkast mooi meegenomen. Let daarom op het verbruik, maak de koelkast regelmatig schoon (en dan ook vooral het vriesvak). Want hoe meer ijs je in je vriezer hebt, hoe hoger het energieverbruik. Let bij de aanschaf ook op het energielabel van dit grote apparaat.
Andere grootverbruikers zijn een mixer (1.700 Watt), een inductieplaat (1.400 Watt), een tosti-ijzer (1.000 Watt) en de vaatwasser (1.200 Watt). Let hierbij op hoe je ze gebruikt én haal stekkers na gebruik altijd uit het stopcontact. Dat gaat sluipverbruik tegen.
Nieuw apparatuur aanschaffen: berekening kosten
Het kan behoorlijk lonen om nieuwe, meer energiezuinige apparatuur aan te schaffen. Ben je al van plan een nieuwe koelkast te kopen? Ga dan direct voor de eerste de beste aanbieding, of per se alleen voor het mooiste design. Let juist op het energielabel. Vooral apparaten met een A-label maken veel verschil in energieverbruik (en dus kosten!).
Het beste vervang je als eerst de apparatuur die je het meest gebruikt en die het meest verbruiken. En ga dus niet per se voor goedkoop, want dat kan je uiteindelijk meer kosten aan energieverbruik. Je kunt berekenen wat het je per jaar ongeveer aan energie kost aan de hand van het energieverbruik en jouw stroomtarief. Voeg daarbij de kosten voor het apparaat. En vermenigvuldig dit met de verwachte levensduur van het apparaat. Doe dit bij de verschillende apparaten en je weet welk apparaat voor jou het voordeligst kan zijn.
Andere manieren om te besparen op energie
Je hoeft niet direct je hele keuken te vervangen om energie te besparen. Er zijn hele simpele manieren om op energie te besparen. De meest voor de hand liggende is: zet apparaten uit als je ze niet gebruikt en haal stekkers uit het stopcontact. Denk aan apparaten zoals koffiezetapparaten, airfryers en afzuigers.
Verder is het belangrijk dat je de apparatuur op de juiste manier gebruikt. Een oven te lang voorverwarmen is zonde van de energie. En wanneer je op een inductieplaat kookt, is het belangrijk dat je pannen zo groot zijn als de kookplaat waarop je ze zet. Zo gaat er geen energie verloren. Je kunt ook gemakkelijk besparen door efficiënt gebruik te maken van je apparatuur. Bijvoorbeeld door een thermoskan koffie te zetten voor de hele dag. Je warmt dan niet steeds opnieuw je koffiezetter op. Het eerste kopje kost drie keer zoveel energie als het tweede.
Natuurlijk speelt je energieleverancier ook een rol bij de besparing op je energie. Je kunt eens overwegen om van energieleverancier over te stappen. Heel grote kans dat je ergens anders lagere energietarieven op de kop kunt tikken. En daarbij kun je alsnog goed voor het milieu zijn. De goedkoopste energieleverancier is tegenwoordig namelijk niet per definitie een ‘grijze’ leverancier. Er zijn veel goedkope energieleveranciers die redelijk groen, of zelfs helemaal groene energie leveren. Dan sla je twee vliegen in een klap: je energie is goedkoper én groener!
Al deze tips samen kunnen zorgen voor een behoorlijke besparing. Om op te sommen: vervang oude energievreters. Gebruik je apparaten juist en efficiënt. Gebruik nieuwe apparaten waar het efficiënter kan. Kies de goedkoopste energieleverancier. En die mag best groen zijn!