Tips voor het verduurzamen van je woning
23 maart 2024
Door Woonhome
Steeds meer mensen zetten stappen in de verduurzaming van hun woning. En dat is een goed streven! Zo kies je voor een lagere energierekening en verklein je je ecologische voetafdruk. Maar waar kun je nu het beste beginnen als je je huis wilt verduurzamen? Van zonnepanelen tot kunststof kozijnen plaatsen. In dit artikel lees je een aantal praktische tips.
Knap je woning op en laat nieuwe kozijnen plaatsen
In algemene zin is het een goed idee om je woning goed te onderhouden, en zwakke plekken op te knappen. Kijk goed welke onderdelen een opknapbeurt nodig hebben. Met name bij oudere woningen is dat snel zichtbaar. Er komen steeds betere, duurzamere oplossingen voor huizen, waar je natuurlijk goed gebruik van kunt maken. Denk kunststof kozijnen plaatsen. Zorg bij de plaatsing van kunststof kozijnen dat de kozijnen van hoogwaardige kwaliteit zijn. Zo gaan je kozijnen een hele lange tijd mee. Je kunt ook aan andere onderdelen denken, zoals het schilderwerk aan de buitenkant van de woning. Controleer ook je dak, want hier is onderhoud na verloop van tijd nodig. Het betreft dus met name de buitenkant van je woning, aangezien dit gedeelte van je huis met alle extreme weersomstandigheden te maken krijgt.
Isoleer je huis en hou de warmte binnen
Een van de beste manieren om je huis te verduurzamen, is door je huis te isoleren. Goede isolatie helpt om warmte binnen te houden tijdens de winter en buiten te houden tijdens de zomer, waardoor je minder energie verbruikt voor verwarming. Maar dit geldt ook voor de koeling van de woning, wat een steeds grotere rol speelt. Overweeg isolatie bij de vloer, muren of het dak. Het kan namelijk op verschillende plekken worden toegepast. Je kunt dit allemaal in één keer uitvoeren, of het stap voor stap oppakken. Kijk ook meteen naar isolatie bij de ramen. Vervang enkel glas door dubbel glas, mocht er nog enkel glas in je woning zitten. Dubbel glas isoleert beter dan enkel glas en helpt warmteverlies te verminderen. Ook met een overzetkozijn maak je een duurzame keuze, want dit type kozijn zorgt voor een goede isolatie. Je vervangt houten kozijnen daarmee op een eenvoudige en voordelige manier, waarbij je het houten buitenkader van het bestaande kozijn als stelkozijn hergebruikt.
Slimme technologische oplossingen
Er zijn steeds meer slimme technologieën in ontwikkeling. Denk aan een slimme thermostaat, die langzaam maar zeker in meer woningen te vinden is. Zo’n programmeerbare thermostaat stelt je in staat om de temperatuur in je huis automatisch te regelen, zodat je energie kunt besparen wanneer je niet thuis bent of wanneer je slaapt. Ook energiezuinige en slimme verlichting is een goede aanpassing in huis. En investeer in energiezuinige apparaten, bij het vervangen van apparaten zoals koelkasten, wasmachines en vaatwassers. Het is verstandig om daar je focus op te leggen. Mocht je op het moment een heel oud apparaat gebruiken, kun je ervoor kiezen om dit apparaat vroegtijdig te vervangen en voor een energiezuiniger alternatief te kiezen. Een andere bekende duurzame oplossing is de plaatsing van zonnepanelen op het dak. Zo kun je je eigen duurzame energie opwekken. Voor de overige energie die je nodig hebt in huis, is het een optie om over te stappen op een groene energieaanbieder. Dit is een energieaanbieder die groene energiebronnen gebruikt, zoals wind- of waterkracht.
Minder energie verbruiken op dagelijkse basis
Last but not least: probeer minder energie te verbruiken. Dit telt namelijk net zo goed mee! Het heeft misschien wat aanpassingen in je dagelijkse energieverbruik nodig, maar het is zeker mogelijk. Zet de verwarming bijvoorbeeld minder snel aan, of zet ‘m minder hoog. Trek liever een extra trui aan of kom wat vaker in beweging. Gebruik de wasmachine en vaatwasser alleen als je echt een volle machine hebt. En was niet op een onnodig hoge temperatuur. Over watergebruik gesproken: je kunt ook korter douchen of een waterbesparende kraan installeren.
Natuurlijk kost het tijd en moeite om je woning te verduurzamen. Maar uiteindelijk is het absoluut een stap in de goede richting! Je leefkwaliteit verbetert en je draagt je steentje bij aan het milieu en je omgeving.