Als je vaak en graag kookt is het erg belangrijk dat je beschikt over het juiste keukengerei. Het juiste keukengerei bespaart je een hoop tijd en energie. Bedenk daarom van te voren welke gerechten je gaat maken en welk keukengerei je hiervoor nodig hebt. Dit lijkt misschien overbodig maar het is toch fijn dat je weet dat je voldoende pannen in huis hebt. Of dat je niet je anti-aanbakpan beschadigt omdat je geen houten pollepel in huis hebt om mee in de pan te roeren. Het is dus zeker de moeite waard om van te voren even goed je keukenkastjes af te speuren. Onderstaand nog een aantal tips om het koken nog aangenamer en gemakkelijker te maken.
Kwalitatieve en stevige pannen zijn een must in de keuken
Zorg voor kwalitatief goede en stevige pannen. Let er bijvoorbeeld op dat de pannengrepen in orde zijn. Houd er ook rekening mee dat je de juiste pan voor het juiste gerecht dient te gebruiken. Anti-aanbakpannen zijn bijvoorbeeld erg geschikt als je wilt voorkomen dat je gerecht aankoekt. Als je bijvoorbeeld graag gerechten met rijst eet en klaarmaakt, is een rijstkoker echt een must-have in de keuken. Wil je juist een lekker bak randje of je voedsel heel heet kunnen bereiden, dan is een wok juist weer heel erg geschikt. Als je bijvoorbeeld groenten of aardappelen gaat koken in heet water, houdt er dan rekening mee dat je pan groot genoeg moet zijn. Als water gaat koken komt het omhoog, en als je pan te klein is stroomt de pan snel over en wordt het een rommeltje op je gasfornuis.
Beschermende kleding zijn geen overbodige luxe in een hete keuken
Het lijkt soms overdreven, maar zorg ook altijd voor beschermende kleding als je in de keuken staat. Een kookschort zorgt er bijvoorbeeld voor dat je kleding niet vies wordt, en dat is geen overbodige luxe. Sommige kruiden soorten zoals kerrie en kurkuma gaan moeilijk uit je kleding en ook rode wijn wil je liever niet op je kleding hebben. Zorg ook altijd voor goede ovenhandschoenen zodat je je handen niet verbrandt. Let erop dat er geen gaten in de ovenwanten zitten, en kijk of ze lang genoeg zijn. Anders kun je alsnog je armen verbranden!
Snij altijd met een scherp en geslepen mes om ongelukken te voorkomen
Om vlees, maar ook groenten echt goed te kunnen bereiden, is het belangrijk dat je een goed geslepen mes gebruikt. Op deze manier kun je in een keer door het vlees heen snijden, zonder de structuur kapot te maken. Als je groenten bijvoorbeeld julienne wilt snijden is een scherp mes essentieel. Wist je dat je veel minder last heb van tranende ogen als je je uien snijdt met een scherp mes? En omdat je makkelijk door een product glijdt heb je minder kans dat je jezelf in de vingers snijdt. Een scherp mes is daarom een onmisbare essential voor een foodlover en hobbykok.
Bekijk ook
27 juni 2021
Geef je interieur een botanische make-over met deze 10 tips
Altijd al gek geweest op de botanische woonstijl? Dat is ook niet zo gek. Je brengt een heerlijke sfeer in…