5 manieren om je hobbykamer of garage geluidswerend te maken
11 januari 2024
Door Sjoske Cornelissen
Stel, je hebt een hobby die herrie maakt. Misschien speel je graag gitaar of ben je de drummer van een lokale band. Dan moet je natuurlijk regelmatig oefenen. Of je bent meubelmaker en regelmatig in de weer met boor- en zaagmachines. Voor jezelf én de buren is een geluidswerende (oefen)ruimte praktisch en fijn. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van wandpanelen. Lees hier op welke manieren je een garage of hobbykamer geluidsdicht kan maken.
Voeg geluidsabsorberende materialen aan de ruimte toe
Harde oppervlaktes, zoals betonnen muren en glas, zijn gevoelig voor geluid. Dat wil zeggen: geluid reflecteert (kaatst terug) tegen harde oppervlaktes. Dat wil je niet. Zachte materialen zorgen voor de demping van geluid. Denk bijvoorbeeld aan tapijt, vloerkleden en dikke gordijnen. Ook een zachte bank kan helpen. Lekker voor als je toe bent aan een pauze.
Plaats extra isolatiemateriaal tegen de wand of het plafond
Heb je een relatief hoog plafond in jouw hobbykamer of garage? Dan kan je ervoor kiezen het plafond iets te verlagen en extra isolatiemateriaal aan te brengen. Je kan ook een voorzetwand maken tegen een van de muren en daarachter extra isolatiemateriaal plaatsen. Maak gebruik van dik materiaal, want hoe dikker en compacter, hoe meer geluid het absorbeert. Denk aan gipsplaten van minimaal 16 millimeter dik. Geluid dempt ook als er sprake is van meerdere lagen. Bouw een voorzetwand of verlaagd plafond dus met twee lagen gipsplaat én een tussenruimte.
Kies voor wandpanelen met akoestische functie
Laten we eerlijk zijn: het oog wil ook wat. Je kan een ruimte heel mooi geluidswerend maken met wandpanelen. Ze zijn er in alle soorten en maten. Denk bijvoorbeeld aan een wandpaneel bekleed met fineer, waardoor het lijkt alsof je houten latjes tegen de muur hebt bevestigd. Deze akoestische wandpanelen absorberen geluid én brengen tegelijkertijd sfeer aan een ruimte. Combineer het met een stukje zelfklevend mozaïek (dat is dan weer niet geluidswerend, maar wel leuk) en je hebt een gezellige werkruimte.
Investeer in een goede, geluidswerende deur
De meeste binnendeuren zijn hol en laten makkelijk geluid door. Er bestaan ook speciale geluidswerende deuren, ook wel akoestische deuren genoemd. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een houten of stalen deur. Ook een simpele garagedeur kan je vervangen voor een deur die geluid absorbeert. Is een nieuwe deur te duur? Dan kan je er ook voor kiezen om een deur zelf geluidsdicht te maken met isolatiemateriaal.
Doe een paar kleine aanpassingen in de ruimte
Tot slot blijft het minder grove geschut over. Je kan nog veel kleine aanpassingen doen aan je werkruimte die samen zorgen voor minder geluid richting huisgenoten of buren. Je kan bijvoorbeeld tochtstrips, een deurveger of dorpel plaatsen onder de deur. Heb je ergens gaten en kieren? Deze kan je netjes afdichten met geluidswerende kit. Ook een goed gevulde boekenkast tegen de muur kan helpen. Het liefst een kast die van boven tot onder de muur bedekt en die volstaat met boeken. Als laatste zorg je ervoor dat losse voorwerpen niet kunnen bewegen of trillen bij een hoog volume, zoals speakers. Zet deze altijd op een isolerende onderlaag. Dat voorkomt dat de buren kunnen meegenieten van jouw favoriete muziek.