Warme voeten in de winter: de mogelijkheden van vloerisolatie
22 september 2023
Door Jolien
Vloerisolatie heeft veel voordelen. Zo houdt het de kou van buiten tegen en de warmte binnen. Hierdoor heb je een minder hoge energierekening en altijd warme voeten. Omdat de vloer een grote oppervlakte van je huis beslaat, heeft het isoleren van je vloer veel impact op je woongenot. Dus is het een slimme zet om je vloer te laten isoleren als dit nog niet gedaan is. Er zijn verschillende manieren waarop je de vloer kunt isoleren: van isolatie platen op de vloer tot het bedekken van de bodem van de kruipruimte. Welke manier het beste is voor jouw vloer hebben we voor je uitgezocht.
Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer laten aanbrengen
Wanneer je vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer wilt aanbrengen, heb je een kruipruimte van minimaal 35 centimeter hoog nodig. Anders kan je er namelijk niet goed bij om het isolatiemateriaal tegen de vloer aan te brengen. Heb je een hoge kruipruimte en ben je handig? Dan kun je zelf de vloer isoleren. Gebruik hiervoor hout, kurk, schuim, EPS, glas- of steenwol. Heb je twee linkerhanden of geen hoge kruipruimte? Schakel dan een professioneel vloerisolatie bedrijf in dat de vloerisolatie onder de vloer voor je aanbrengt.
Vloerisolatie voor een vloer met een te lage kruipruimte
Is jouw kruipruimte niet hoog genoeg om de vloer aan de onderkant te isoleren? Dan kun je ervoor kiezen om de vloerbodem te isoleren. Je hebt de keuze om de bodem te bedekken met EPS-parels of met DI-chips. EPS-parels zijn piepschuim bolletjes die de kruipruimte isoleren en het vochtgehalte in de kruipruimte laat dalen. Hierdoor hoef je minder energie te gebruiken om je huis te verwarmen. Ook voorkomt het corrosie en schimmelvorming. DI-chips zijn gemaakt van gerecycled polystyreen en hebben een S-vorm. Dankzij deze vorm grijpen de chips in elkaar, waardoor ze goed op hun plek in de kruipruimte blijven liggen en ze de ruimte isoleren. Omdat dit soort vloerisolatie minder effectief is dan vloerisolatie aan de onderkant van de vloer, is het slim om het te combineren met een andere vorm van isolatie.
Een betonvloer isoleren met isolatieplaten
Beton is zwaar materiaal. Daarom moet je dit met drukvast materiaal isoleren. Kies daarom voor isolatie platen voor de vloer. Denk aan isolatieplaten van EPS, XPS of PIR. Deze laatst genoemde isolatie plaat voor de vloer is een dunne plaat met een hoge isolatiewaarde. PIR snijd je gemakkelijk op maat en plaats je ook nog eens eenvoudig. Het is het ideale isolatiemateriaal wanneer je maar een kleine ruimte met betonvloer hebt. Heb je een grote ruimte met een betonvloer? Kies dan liever voor EPS en XPS, dit is voordeliger in aanschaf.
Het isoleren van een houten vloer met ademend isolatiemateriaal
Hout is een natuurlijk materiaal dat leeft en ademt. Hout zet uit of krimpt wanneer de temperaturen veranderen. Daarom is het belangrijk om ademend materiaal als isolatiemateriaal te gebruiken. Zoals glaswol of steenwol. Isolatiewol dempt ook meteen geluid, waardoor je geniet van een verbeterde akoestiek in huis.
Minder kosten dankzij subsidies
Wanneer je wilt verduurzamen en je vloer wilt isoleren, merk je dat je daar toch wel wat spaarcenten voor nodig hebt. Maar je hoeft niet altijd alles helemaal zelf te betalen. Er zijn namelijk subsidies voor het isoleren van je huis. Dit maakt de financiële stap om te verduurzamen kleiner en makkelijker om te nemen. Energieneutraal wonen ligt daardoor binnen handbereik.