Heb je weleens gehoord van IoT ofwel Internet of Things? Het Internet of Things omvat een netwerk van IoT-apparaten die via het internet communiceren. Ze worden bestuurd via een app of communiceren onderling met elkaar. Daar hoeft op zich geen mens aan te pas te komen. Deze slimme apparaten verzamelen en analyseren data, op basis waarvan processen geautomatiseerd kunnen worden. Denk bijvoorbeeld aan rolluiken die uit zichzelf naar beneden gaan bij zonsondergang.
Steeds meer mensen hebben een of meer slimme apparaten in gebruik. Maar er zijn nog steeds te weinig mensen die zich bewust zijn van de risico’s en de beveiliging niet goed op orde hebben. Lees hier alles over wat je moeten weten over de juiste beveiliging en dreigingen van een smart home.
IoT-apparaten kunnen mogelijk een doelwit zijn voor hackers
Alle apparaten die verbonden zijn met het internet vormen een potentieel doelwit voor hackers. Dat geldt voor je smartphone en computer, maar ook voor je slimme alarmsysteem, je slimme speaker en Smart TV. Dit zijn de meest voorkomende dreigingen:
Onvoldoende geteste apparaten zijn gevoelig voor een hack
Ontwikkelaars hebben haast om hun slimme producten op de markt te brengen. Zij willen natuurlijk niet dat een concurrent het gras voor hun voeten wegmaait. Ze nemen daardoor amper de tijd om het product uitgebreid te testen.
Voor wie zijn de gegevens van je apparaten zichtbaar?
Slimme apparaten verzamelen ontzettend veel vertrouwelijke gegevens. Zo ‘weet’ je slimme thermostaat precies wanneer je elke dag thuiskomt. En misschien heb je je slimme speaker ooit een keer je pincode ingefluisterd. Het is niet altijd duidelijk wie deze gegevens allemaal kan inzien.
Wijzig om de zoveel tijd je standaardwachtwoorden
Slimme apparaten en apps zijn in principe beveiligd met een standaard wachtwoord. Lang niet iedereen is zich bewust van de noodzaak om dit standaardwachtwoord zo snel mogelijk te wijzigen. Daarnaast worden wachtwoorden nogal eens hergebruikt voor andere apps en apparaten.
Wat is een cyberaanval?
Als hackers het IP-adres achterhalen, kunnen ze het apparaat inzetten voor DDoS-aanvallen. Zo kunnen ze nog meer apparaten en netwerken infecteren. Of ze gebruiken het gehackte apparaat als dekmantel voor illegale activiteiten.
Onveilige communicatie wanneer de Smart TV is gehackt
Als je slimme speaker of Smart TV gehackt is, kunnen criminelen letterlijk meeluisteren naar jouw privégesprekken. Is het slimme apparaat uitgerust met een camera, dan kunnen ze al jouw bewegingen volgen. Ook is het mogelijk om je dataverkeer te onderscheppen, aan te passen en te misbruiken.
Geniet zonder zorgen van je dagelijkse IoT-apparaten
IoT-apparaten nemen ons veel dagelijkse taken uit handen en kunnen onze persoonlijke veiligheid aanzienlijk vergroten. Maar wanneer ze onvoldoende beveiligd zijn, werken ze juist averechts. Met de juiste beveiliging zorg je ervoor dat je zonder zorgen blijft genieten van je slimme gadgets:
Zorg voor een versleutelde verbinding met VPN
Met een VPN breng je een versleutelde verbinding tot stand. Verzonden en ontvangen data zijn niet meer te onderscheppen. Encryptie zorgt ervoor dat de data onleesbaar zijn voor onbevoegde derden. Daarbij wordt je eigen IP-adres afgeschermd door het IP-adres van de VPN-server. Door VPN op de router te installeren, bescherm je in een keer alle apparaten die ermee verbonden zijn.
Wachtwoorden: zorg voor sterk en moeilijk te raden wachtwoorden
Stel meteen een sterk en moeilijk te raden wachtwoord in. Gebruik dit wachtwoord maar één keer en wijzig het eens in de zoveel tijd. Nog beter is het om tweefactorauthenticatie in te stellen.
Update je IoT-apparaten regelmatig
Laat softwareupdates automatisch uitvoeren. Als dat niet kan, moet je zelf regelmatig controleren op nieuwe updates. Voer de updates voor zowel soft- als firmware onmiddellijk uit.
Lees de privacy voorwaarden goed door van de apparaten die je aanschaft
Weet wat er met jouw gegevens gebeurt. Lees de privacy voorwaarden nauwkeurig door, voor je ergens mee akkoord gaat. Controleer ook de privacy instellingen van de IoT-apparaten zelf en pas ze zo nodig aan.