
6 tips voor een koel huis in de zomer
02 februari 2025
Door Ilse Bloemendal
Het is nog maar februari, maar voordat je het weet is de zomer alweer in aantocht. Denk je dan met angst en beven terug aan die snikhete zomerdagen waarop je binnen zat te zweten? Dan is het nu hét moment om voorbereidingen te treffen voor een comfortabele zomer in huis. Met deze tips geniet je deze zomer van een koel huis.
1. Start met slimme zonwering: meer dan alleen zomerpret
Zonwering is dé manier om de zon slim buiten de deur te houden. Denk aan zonneschermen, luifels, rolluiken of screens. Ze houden de warmte buiten in de zomer én helpen de kou buiten te houden in de winter. Zo bespaar je het hele jaar door op je energierekening.
- Zonneschermen: Deze zijn er in allerlei soorten en maten. Ze zijn ideaal voor het overdekken van terrassen of balkons, maar kunnen ook voor ramen worden geplaatst.
- Luifels: Deze zijn vooral populair bij huizen met een klassieke uitstraling. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en dessins.
- Rolluiken: Deze zijn niet alleen goed tegen de zon, maar ook tegen inbrekers. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals aluminium en kunststof.
- Screens: Deze zijn gemaakt van een soort gaas, waardoor je wel naar buiten kunt kijken, maar de zon wordt wel tegengehouden.
Heb je geen buitenzonwering? Dan zijn gordijnen, rolgordijnen of luxaflex ook een optie. Houd ze overdag wel gesloten om de warmte buiten te houden. En wist je dat Marsman Maatwerk een breed assortiment aan zonwering in Westland heeft?

2. Ventilatie: huis koel door frisse lucht
Slim ventileren helpt om vochtproblemen te voorkomen en zorgt voor een gezond binnenklimaat. Zet ramen en deuren open wanneer het buiten koeler is dan binnen, zoals ’s avonds, ’s nachts en vroeg in de ochtend. Houd de ramen overdag gesloten om de warmte buiten te weren. En ja – we snappen dat het verleidelijk is om even door te waaien overdag. Maar dat moet je dus niet doen!
- Nachtventilatie: Zet ’s nachts alle ramen en deuren open om je huis goed te laten doorluchten. Zo kan de koele nachtlucht de warme lucht in huis vervangen.
- Ventilatie overdag: Zet overdag alleen de ramen en deuren open die aan de schaduwkant van je huis liggen. Zo voorkom je dat er warme lucht binnenkomt.
- Slimme ventilatie: Maak gebruik van slimme ventilatieroosters of een ventilatiesysteem om je huis op een efficiënte manier te ventileren.

3. Isolatie: de basis voor comfort, zomer en winter
Goede isolatie is niet alleen belangrijk voor de winter, maar ook voor de zomer. Het zorgt er namelijk voor dat de warmte buiten blijft en de kou binnen. Denk aan dakisolatie, muurisolatie en isolatieglas.
- Dakisolatie: Een goed geïsoleerd dak zorgt ervoor dat de warmte van de zon niet direct je huis binnenkomt.
- Muurisolatie: Goed geïsoleerde muren zorgen ervoor dat de warmte niet via de muren je huis binnenkomt.
- Isolatieglas: Isolatieglas zorgt ervoor dat de warmte van de zon minder makkelijk door de ramen je huis binnenkomt.
4. Groen doet goed: planten als natuurlijke airco
Planten zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een verkoelende werking. Planten rondom je huis zorgen voor schaduw en verdamping, waardoor de temperatuur daalt. Een groen dak is ook een goede optie. Dit ziet er mooi uit, het zorgt voor verkoeling en is goed voor de biodiversiteit.
- Bomen: Bomen rondom je huis zorgen voor schaduw en verlagen de temperatuur in huis aanzienlijk.
- Klimplanten: Klimplanten tegen de gevel van je huis zorgen voor verkoeling en beschermen je muren tegen de zon.
- Groen dak: Een groen dak is een dak bedekt met planten. Dit zorgt voor verkoeling, maar ook voor een betere waterafvoer en het is goed voor de biodiversiteit.

5. Ventilatoren: een energiezuinig alternatief voor airco
Een ventilator is een energiezuinige manier om je huis koel te houden. Het zorgt voor luchtcirculatie en verkoelt je huid. Een airco is natuurlijk ook een optie, maar deze verbruikt veel energie.
- Plafondventilator: Een plafondventilator is een goede optie voor het verkoelen van grote ruimtes.
- Tafelventilator: Een tafelventilator is handig voor het verkoelen van kleinere ruimtes of om mee te nemen naar een andere kamer.
- Staande ventilator: Een staande ventilator is ideaal voor het verkoelen van een specifieke plek, zoals je bureau of je bed.
6. Slim gebruik van ventilatiesysteem of warmtepomp
Heb je een mechanisch ventilatiesysteem of een warmtepomp? Een mechanisch ventilatiesysteem kun je overdag aan de zonkant dicht doen en aan de schaduwkant open. Een warmtepomp met bodembron kan ook gebruikt worden om te koelen.
- Mechanische ventilatie: Met een mechanisch ventilatiesysteem kun je de lucht in huis op een efficiënte manier verversen.
- Warmtepomp: Een warmtepomp verwarmt én koelt. Zo houd je je huis het hele jaar door op de juiste temperatuur.
Met deze tips geniet je het hele jaar van een koel huis. Wil je nog meer tips? Kijk dan eens op de website van Milieu Centraal.