De eikenprocessierups dankt zijn naam aan de lange processie waarin de rups over de stam van eikenbomen wandelt. Deze rups produceert brandharen om zich te beschermen tegen natuurlijke vijanden. De brandharen komen echter in de lucht terecht en kunnen zo gezondheidsklachten veroorzaken bij mens en dier. Eikenprocessierups bestrijding is dan ook vaak noodzakelijk.
Eikenprocessierups herkennen
Een volwassen eikenprocessierups heeft een grijs grauwe kleur en is voorzien van lange brandharen. De rupsen worden zo’n 3 centimeter groot. In april zie je veel eikenprocessierupsen uit hun eitjes kruipen. Ze hebben dan nog een oranje kleur. De rupsen zijn te vinden op de dikkere takken van de eikenboom en leven in groepen bij elkaar, doorgaans op de zonnige zuidkant. De nesten zijn gemaakt van brandharen, uitwerpselen en vervellingshuidjes. ’s Avonds en ’s nachts verlaten de rupsen hun nest om op zoek te gaan naar voedsel.
De grote aanwezigheid van de eikenprocessierups
Als rups van een nachtvlinder is de eikenprocessierups vooral ’s avonds en ’s nachts actief. ’s Nachts gaan ze er in groepen op uit, op zoek naar voedsel. Over het algemeen eet de rups eikenbladeren. Je treft ze zeker in mei, juni en juli aan op talloze eikenbomen. Tegenwoordig zijn er zulke grote aantallen aanwezig, dat er gesproken wordt van een plaag. Niet alleen is het vervelend dat de eikenprocessierupsen eikenbomen helemaal kaalvreten, maar ook veroorzaken de brandharen lichamelijke klachten bij de mens. Daarom is eikenprocessierups bestrijding ook vaak noodzakelijk.
Lichamelijke klachten door de eikenprocessierups
Er kunnen lichamelijke klachten ontstaan als je in contact komt met de brandharen van de processierups. Zo kan je last krijgen van jeuk, huiduitslag of irritatie aan je ogen of luchtwegen. De brandharen komen in de lucht doordat ze wegwaaien uit de nesten of doordat de rupsen ze afschieten bij ongewenste aanrakingen en de haren vervolgens worden meegenomen door de wind. Wist je dat de brandharen tot maar liefst 8 jaar actief kunnen blijven? Ook op plekken waar al geen eikenprocessierupsen meer leven kan je nog klachten krijgen. Of denk bijvoorbeeld aan spullen zoals kleding of een tent die besmet is geraakt met brandharen.
Preventieve processierups bestrijding in de tuin
Processierups bestrijding kan zowel preventief als bij overlast. In de openbare ruimte is het de taak van de overheid om de processierups te bestrijden. Zie je de rups op de bomen lopen in je eigen tuin? Dan kan je zelf professionele hulp inschakelen. Professionals beschikken over beschermende kleding en de juiste materialen om dit probleem op een verantwoorde manier aan te pakken. Als je zelf aan de slag gaat, loop je zelfs het risico dat er alleen maar meer brandharen in de lucht terecht komen.