Hoe betaal je voor de inboedel bij een koopwoning?
30 november 2017
Door Woonhome.nl
Yes! Je hebt eindelijk je droomhuis gevonden. Voor je een bod uitbrengt, overleg je met de bank over een hypotheek. De hoogte van je bod is afhankelijk van de verkoopprijs, de eventuele verbouwingskosten en natuurlijk jouw inkomen. Op basis van deze zaken is je hypotheek berekend. Maar daarmee ben je er nog niet; zo’n een droomhuis wil je natuurlijk ook volgens jouw wensen inrichten.
Vaak is niet duidelijk of je de inrichting van een koopwoning kan mee financieren met een hypotheek. Wat kan wel en wat niet?
Kosten huis kopen en hoogte hypotheek
Een hypotheek afsluiten voor een koopwoning doe je niet alleen om aan de vraagprijs te kunnen voldoen. Er zijn een aantal bijkomende posten. Denk aan aankoop- en financieringskosten zoals makelaarscourtage, bankgarantie, notariskosten enzovoort. En dan heb je alleen nog maar het huis gekocht. Bij een gloednieuwe woning heb je geen verbouwingskosten maar moet je wel zelf een keuken en sanitair plaatsen. Bij een bestaande woning kan het zijn dat je (flink) moet verbouwen. Zeker bij een klushuis.
Afhankelijk van de bank en je eigen financiële situatie, kun je verbouwingskosten meenemen in de hypotheek. Bijvoorbeeld wanneer deze verbouwing voor meerwaarde zorgt van de woning. Toch zijn banken niet zo scheutig met ruime hypotheekbedragen. Je kunt maximaal 101 procent van de woningwaarde lenen. Mits jouw financiële situatie dit toelaat. Je kunt de woning na de verbouwing ook opnieuw laten taxeren om de nieuwe marktwaarde vast te stellen. Zo kun je bij de bank mogelijk extra financiering krijgen. Bij een kleine verbouwing aan een bestaande koopwoning, kun je ook overwegen om apart een lening af te sluiten. Bij verbouwingen gelden in bepaalde gevallen fiscale voordelen wanneer je hiervoor een persoonlijke lening afsluit.
Geld lenen voor inrichting
Voor de inrichting van een nieuwe woning kun je vrijwel nooit de hypotheek gebruiken. Heb je geen geld voor de inboedel? Dan kun je sparen, goedkoper interieur aanschaffen of geld lenen voor de spullen die je echt wilt. Waar er bij een verbouwing mogelijk belastingvoordeel is wanneer je geld leent, is dit bij een lening voor de inboedel niet het geval. Soms kun je iets als vaste vloer wel meefinancieren in een hypotheek. Maar alles van behang, verf tot meubels en accessoires moet je zelf betalen. Je kunt overwegen hiervoor te sparen en bijvoorbeeld in fasen de nieuwe inrichting aan te schaffen. Dan blijf je wellicht wat langer op die oude bank zitten, maar hoef je geen extra lening af te sluiten.
Wil je wel direct een compleet nieuw interieur maar heb je dit – of het bedrag hiervoor – nog niet bij elkaar gespaard, dan kun je geld lenen. Je hebt in dat geval de keus uit een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening betaal je het bedrag in een afgesproken periode in vaste termijnen en vaak tegen een vaste rente terug. Bij een doorlopend krediet is de looptijd flexibel en kun je afgeloste bedragen weer opnemen. De rente is wel variabel.
Houd rekening met je financiële situatie
Hoewel een lening afsluiten een manier is om de inboedel te betalen, moet je er wel rekening mee houden dat je hiermee de maandelijkse lasten ook verhoogt. En je hebt al een hypotheek die je elke maand moet aflossen. Bekijk dus goed hoeveel financiële ruimte je daadwerkelijk hebt. Laat je ook goed adviseren. Het zou immers zonde zijn om jezelf in de financiële problemen te brengen wanneer je net je droomhuis hebt gekocht!