Geniet van meer frisse lucht met deze luchtzuiverende planten in huis
14 september 2020
Door Brechtje van Dam
Planten zijn hipper dan ooit. Iedereen wil een groen huis. Dat is niet alleen omdat kamerplanten zo mooi staan en je huis gezellig maken. Ze hebben ook een positieve werking op de zuurstof in je kamer. Luchtzuiverende planten in huis zorgen voor een gezondere leefomgeving en verhoogde concentratie.
Wat zijn luchtzuiverende planten?
Een aantal kamerplanten hebben een luchtzuiverende werking. Ze halen schadelijke stoffen uit de lucht en houden de ruimte vochtig. Daardoor zijn ze dus niet alleen mooi maar ook praktisch. Hoe meer luchtzuiverende planten je in huis hebt, hoe beter de werking ervan. Met die reden is het ook gunstig om luchtzuiverende planten op een werkplek te plaatsen.
Kies voor luchtzuiverende planten in huis met de juiste eigenschappen
Een plant blijft een plant, of deze nu luchtzuiverend is of niet. Dat wil zeggen dat je ze moet verzorgen. Bij de ene plant is dat makkelijker dan bij de andere. De planten hieronder zijn allemaal luchtzuiverend. Daarnaast hebben ze allen unieke eigenschappen wat betreft verzorging, luchtvochtigheid en giftigheid.
De lepelplant: voor wie geen groene vingers heeft
De lepelplant dankt zijn naam aan de lepelvormige, witte bloemen. Deze plant – ook wel Spathiphyllum genoemd – is sierlijk en staat lang in bloei, wat het een perfecte plant maakt voor een romantisch interieur. Heb jij totaal geen groene vingers? Dan is dit de plant voor jou. De lepelplant komt namelijk uit het dichte regenwoud en heeft daardoor maar weinig licht nodig. Hij houdt van vocht maar elke dag water geven is niet nodig.
Kies de Calathea voor de sterkste luchtzuiverende werking
Misschien wel de meest luchtzuiverende kamerplant is de Calathea. Dit is dan ook meteen de meest veeleisende plant. De potgrond moet altijd licht vochtig zijn maar nooit nat. Ook is het belangrijk om af en toe de bladeren te besproeien. Al dat werk krijg je wel een hoop voor terug. Niet alleen zuivert de Calathea de lucht, het is ook een prachtige blikvanger in huis met bonte bladeren waarvan de nerven soms roze zijn. De Calathea wordt ook wel de living plant genoemd omdat hij ’s nachts zijn bladeren sluit om ze ’s morgens weer te openen.
Klimop voor wie weinig ruimte heeft in huis
Klimop zie je doorgaans vooral buiten maar deze plant gaat ook heel lekker op potgrond. Als kamerplant is de klimop zeer veelzijdig. Je kunt hem overal neerzetten maar ook ophangen. De luchtzuiverende werking is sterk bij deze groene vriend. Het leuke van klimop is dat deze uit zichzelf groeit en hangt. Zo kun je ook met beperkte ruimte een mooie groene hoek creëren.
Luchtzuiverende kamerplanten wil je in overvloed
Welke planten je ook kiest, het is goed om te onthouden dat ze pas in grote getalen het gewenste effect hebben. Hoewel één kamerplant zoals de Ficus Benghalensis Audrey al een luchtzuiverende werking heeft, merk je er pas echt iets van als je tenminste drie of vier planten plaatst in een grote ruimte. Varieer in soorten planten en maak je eigen urban jungle!