Hoe komt het energielabel van een woning tot stand
05 april 2022
Door Woonhome
Energielabels worden gebruikt om meer inzicht te krijgen in de energiezuinigheid van een woning. In een oogopslag kan je zien of de woning voldoet aan de eisen van het energieverbruik. Maar hoe komt het energielabel van een woning eigenlijk tot stand? En wat kan je ermee? We leggen het uit.
Van A tot G; wat is een energielabel?
Wanneer je een wasmachine of een ander huishoudelijk apparaat koopt is deze voorzien van een letter. Dit kan variëren van G tot A Deze letter geeft de mate van energieverbruik aan en wordt ook wel het EPA (Energie Prestatie Advies) genoemd. Voor woningen is er ook een label. Wanneer bijvoorbeeld de letter G aan de woning verbonden is, betekent het dat de woning verbetering nodig heeft om het energiezuiniger te maken. Dit kan met veel verschillende factoren te maken hebben. Daar tegenover staat het label A, wat vanzelfsprekend inhoudt dat de woning energiezuinig is. Wanneer de woning een gunstig label draagt, betekent dit dus ook een lagere energierekening.
Krijg inzicht in je energieverbruik door het label
Naast het feit dat het heel interessant kan zijn om inzicht te hebben in de energiezuinigheid van de woning, is het bij eventuele verkoop van jouw woning zelfs verplicht om het label over te dragen. Wanneer jezelf in het huis blijft wonen is het niet verplicht om een label te hebben. Maar het kan wel heel waardevol zijn. Het geeft je namelijk inzicht waar verbeter punten liggen om jouw huis energiezuiniger te maken. Wanneer je bijvoorbeeld weet dat jouw woning over het C-label beschikt, kan je makkelijker gerichte stappen ondernemen om een beter label te krijgen. Een goede manier is het aanbrengen van isolatie.
Weet waar je aan toe bent met een betrouwbaar label
Sinds 2020 zijn er een aantal veranderingen doorgevoerd waardoor het label een stuk betrouwbaarder is geworden. Vóór 2020 werd er wel gekeken naar zaken die van invloed zijn op de prestatie van de woning, maar was dit nog niet heel gespecificeerd. Zo kon het zijn dat je bepaalde delen van het huis geïsoleerd had, maar werd er niet gekeken naar de hoeveelheid of het soort isolatie. Sinds 2020 is het label flink verbeterd en geeft het een duidelijke indicatie waar de verbeterpunten liggen.
Nog een energie graadmeter; Energie Prestatie Coëfficiënt
Naast het Energie Prestatie Advies bestaat er nog een andere graadmeter die kan aantonen hoe zuinig de woning is. En dat is het zogenoemde Energie Prestatie Coëfficiënt, ofwel het EPC. Dit getal drukt de energetische prestatie van een woning uit, uitgaande van de prestaties van gemiddelde woning in 1990. Deze woning staat gelijk aan de waarde 1,0. Wanneer jouw woning een EPC van 0,6 heeft, verbruikt het dus 60% van de energie die de gemiddelde woning in 1990 verbruikte.
De energiebesparing telt zwaarder bij de BENG-norm
De bepaling van dit coëfficiënt lag tot eind 2020 nog vast in de norm NEN 7120, maar sinds begin 2021 is het EPC vervangen door de BENG-norm. Het grote verschil is dat bij het EPC de energiebesparing en de energieopwekking uitwisselbaar zijn. Binnen de BENG-norm weegt de energiebesparing zwaarder. Het is natuurlijk zonde om veel energie op te wekken als de energiebehoefte van de woning met een paar aanpassingen ook veel lager kan zijn.