Zelf energie opslaan met een thuisbatterij voor zonnepanelen
07 februari 2025
Door Woonhome
Zonnepanelen wekken overdag vaak meer energie op dan je direct gebruikt. Een thuisbatterij voor zonnepanelen kan deze stroom opslaan, zodat je er later gebruik van kunt maken. Dit helpt je om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet en meer controle te krijgen over je eigen energieverbruik. Hoe werkt deze combinatie precies?
Hoe sla je zonne-energie op voor later?
Wanneer je zonnepanelen stroom opwekken, wordt deze eerst gebruikt door de apparaten in huis. Is er meer energie dan je nodig hebt? Dan zou deze normaal gesproken teruggaan naar het net. Met een thuisbatterij wordt de overtollige energie opgeslagen en kun je deze later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond of op een bewolkte dag. Dit zorgt ervoor dat je optimaal gebruikmaakt van je opgewekte stroom.
Sla met een thuisbatterij de overtollige energie op. deze energie kun je later gebruiken, bijvoorbeeld in de avond of op een bewolkte dag.
Kun je volledig onafhankelijk worden met een thuisbatterij voor zonnepanelen
Een thuisbatterij zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van energieleveranciers, maar volledig off-grid gaan is lastiger. In de zomer kan het soms lukken om genoeg energie op te slaan, maar in de winter wekken zonnepanelen minder stroom op. De meeste huizen blijven daarom verbonden met het net als back-up. Wil je helemaal zelfvoorzienend zijn? Dan heb je een combinatie nodig van meerdere batterijen, extra zonnepanelen en misschien zelfs een alternatieve energiebron zoals een windturbine.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een thuisbatterij?
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt af van je stroomverbruik en de capaciteit van je batterij. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3.500 kWh. Dit betekent dat je meestal tussen de 10 en 14 zonnepanelen nodig hebt om genoeg stroom op te wekken. Een thuisbatterij helpt om deze energie zo efficiënt mogelijk te benutten, maar het is belangrijk om de opslagcapaciteit goed af te stemmen op je verbruik. Op ThuisSpot kun je ontdekken welke combinatie het beste bij jouw situatie past.
Wat gebeurt er met overtollige stroom?
Als je thuisbatterij vol is en je zonnepanelen nog steeds stroom opwekken, gaat de overtollige energie terug naar het elektriciteitsnet. Op dit moment kun je deze teruggeleverde stroom verrekenen via de salderingsregeling, maar in de toekomst wordt deze regeling afgebouwd. Dit maakt een thuisbatterij steeds aantrekkelijker. Sommige slimme systemen zorgen ervoor dat overtollige energie op een andere manier wordt gebruikt, bijvoorbeeld om een elektrische auto op te laden of een warmtepomp aan te sturen.
Gebruik je opgeslagen energie om je elektrische auto mee op te laden.
Door een thuisbatterij te combineren met zonnepanelen, benut je je eigen opgewekte energie beter en kun je besparen op je energiekosten. Het is een slimme stap voor iedereen die meer controle wil over zijn stroomverbruik.