Een extra verdieping met een dakopbouw, hoe werkt dat?
16 mei 2017
Door Woonhome.nl
Veel mensen die extra ruimte op zolder willen, kiezen ervoor om een dakkapel op hun woning te plaatsen. Maar wist je dat een dakopbouw in de vorm van een complete verdieping ook mogelijk is? Hiermee win je heel veel extra ruimte, zonder ruimte in de tuin in te leveren. Een dakopbouw is een vaak gekozen alternatief voor verhuizen naar een groter huis. Maar waar moet je rekening mee houden bij een dakopbouw? Lees hier drie belangrijke punten bij de keuze van een dakopbouw.
Een vergunning voor jouw dakopbouw
Voor een extra woonlaag is altijd een omgevingsvergunning nodig. Deze vraag je aan bij je gemeente. Het aanzicht van je huis verandert er namelijk sterk door. Bij monumentale woningen zou je als alternatief voor een terugliggende dakopbouw kunnen kiezen, waarmee het straatbeeld behouden blijft.
“Vraag ook altijd aan je buren of zij het ermee eens zijn. Misschien ontvangen jouw buren minder zon in hun tuin vanwege je dakopbouw. Ook kijken zij tegen een ander aanzicht aan. Stem dit dus goed af!”
De juiste constructie voor je dakopbouw
De constructie van jouw woning moet goed genoeg zijn. Laat deze door een deskundige constructeur inspecteren om te onderzoeken hoeveel extra gewicht je woning kan dragen. Met deze kennis kun je ook bepalen of je een houten dakopbouw of stenen dakopbouw moet nemen. Is de dakopbouw te zwaar, dan moet je de constructie en de fundering van je woning laten verstevigen. Je kunt een dakopbouw ook op een garage laten plaatsen.
De prijs van een dakopbouw
De prijs van een dakopbouw is onder andere afhankelijk van de materialen, het type kozijnen, het glas, de isolatie en de afwerking. Ga je bijvoorbeeld voor casco of een complete afwerking van je dakopbouw? En kies je prefab of maatwerk? Wil je veel details en een bijzondere vorm? Deze zaken hebben allemaal invloed op de prijs van de dakopbouw.
Financiering voor een dakopbouw
Een dakopbouw is een flinke investering. Soms is het mogelijk met meerdere buren tegelijk een dakopbouw te laten plaatsen. Zo kun je de vaste kosten samen delen, bijvoorbeeld voor de kraan en de vergunningsaanvraag. Moet je alsnog een flink bedrag investeren? Een bedrag dat je niet achter de hand hebt, maar de investering wel waard is? Je kunt met een lening op maat van Findio een verbouwing financieren en toch die gewenste extra ruimte realiseren.