Duurzame energie: 7 manieren om jouw huis klaar te maken voor de toekomst
09 mei 2023
Door Ilse Bloemendal
Veel mensen kiezen tegenwoordig voor een duurzamer leven. Er zijn veel redenen om te kiezen voor een duurzaam huis. Niet alleen draag je zo je steentje bij aan een beter milieu, maar het is ook nog eens voordelig voor de rekening. Een duurzaam huis betekent namelijk lagere energiekosten, wat op de lange termijn aanzienlijk scheelt. Zonnepanelen zijn een populaire manier om duurzame energie op te wekken. Maar wat is nu eigenlijk de opbrengst van zonnepanelen per maand? In deze blog lees je daar meer over. Ook geven we tips over wat je kunt doen om je huis te verbeteren en een laag energielabel te krijgen!
1. Laat zonnepanelen plaatsen op je dak
Een van de meest gekozen middelen om te verduurzamen en te besparen is het laten plaatsen van zonnepanelen op het dak. Het is een investering. Maar je verdient deze in 5 tot 7 jaar terug. Daarna geniet je van de voordelen van een lage energierekening. Het is daarom verstandig om te laten onderzoeken hoeveel panelen je kwijt kunt op jouw dak. Kies voor panelen met een hoge opbrengst. Het is ook belangrijk om een gerenommeerd bedrijf te kiezen met goede recensies. Tegenwoordig kun je via een app op je telefoon gemakkelijk zien hoeveel je bespaart. Altijd goed is om te zien én het maakt je nog meer bewust van het belang van duurzame energie.
Wat is de opbrengst zonnepanelen per maand?
Over het algemeen kun je echter stellen dat zonnepanelen in Nederland gemiddeld tussen de 70% en 90% van het piekvermogen opbrengen. Als we dit omrekenen naar concrete cijfers, dan kun je bijvoorbeeld stellen dat een set van 10 zonnepanelen met een totaal vermogen van 3.000 wattpiek (Wp) in een goede maand ongeveer 250 kWh aan stroom kan opwekken. Dit komt neer op een besparing van ongeveer € 45 tot € 60 per maand. Dit is afhankelijk van de prijs die je betaalt voor stroom en de hoeveelheid stroom die je zelf verbruikt. In de zomermaanden kan de opbrengst zonnepanelen per maand hoger liggen, terwijl de opbrengst in de wintermaanden lager kan zijn vanwege kortere dagen en minder zonlicht.
2. Kies voor groene stroom
Een andere manier om te verduurzamen is door te kiezen voor groene stroom. Er zijn verschillende aanbieders van groene stroom waar je uit kunt kiezen. Groene energie is elektriciteit die afkomstig is van hernieuwbare bronnen zoals zon en wind. Er zijn verschillende soorten groene energie beschikbaar. Zo is er groene energie uit zonne-energie, wat wordt opgewekt door middel van zonnepanelen. En er is groene energie uit windenergie, wat wordt opgewekt door middel van windmolens.
3. Het installeren van een warmtepomp
Wanneer je al zonnepanelen hebt laten plaatsen, dan is een volgende stap om te overwegen een warmtepomp te laten installeren. Dit zorgt ervoor dat je comfortabel woont, zonder dat je daarvoor een hoge rekening betaalt. Een warmtepomp haalt namelijk warmte uit de lucht en zet dit om in warmte voor je huis. Hierdoor verbruik je minder gas om je huis te verwarmen en verminder je ook nog eens je CO2-uitstoot.
4. Zorg dat je huis goed geïsoleerd is
Om ervoor te zorgen dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat in de winter en dat je woning koel blijft in de zomer, is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Hiermee bespaar je veel energie en verlaag je de energiekosten. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren, zoals spouwmuurisolatie, dakisolatie, vloerisolatie en het laten plaatsen van dubbelglas. Spouwmuurisolatie zorgt ervoor dat er geen warmte meer via de muren naar buiten kan ontsnappen. Dakisolatie houdt de warmte binnen en vloerisolatie zorgt ervoor dat de warmte niet via de grond kan ontsnappen. Dubbelglas laat minder warmte naar buiten en minder kou naar binnen en is daarom een belangrijk onderdeel van isolatie.
5. Haal energiezuinige apparaten in huis
Het plaatsen van energiezuinige apparaten is een belangrijke stap om energie te besparen en bij te dragen aan een duurzamere toekomst. Energiezuinige apparaten hebben een lager energieverbruik dan traditionele apparaten, wat betekent dat ze minder elektriciteit verbruiken en minder CO2-uitstoot veroorzaken. Bovendien gaan energiezuinige apparaten langer mee, wat resulteert in minder afval en minder verbruik van grondstoffen. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een wasmachine met een A++ label, verbruik je minder energie per wasbeurt dan met een traditionele wasmachine. Dit geldt ook voor koelkasten, televisies en andere apparaten die energie verbruiken. Door het plaatsen van energiezuinige apparaten in huis, bespaar je op lange termijn veel geld op energiekosten. Tegelijkertijd draag je bij aan een duurzamere toekomst.
6. Ga voor led-verlichting
Het kiezen voor led-verlichting heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele gloeilampen. Ten eerste verbruiken led-lampen veel minder energie dan traditionele lampen. Hierdoor bespaar je op de lange termijn veel geld op je energierekening. Bovendien gaan led-lampen veel langer mee dan gloeilampen. Soms tot wel 25 jaar, waardoor je minder vaak nieuwe lampen hoeft te kopen en dus minder afval produceert. Daarnaast zijn led-lampen milieuvriendelijker dan gloeilampen. Ze bevatten geen kwik of andere schadelijke stoffen. Het recyclen is een stuk eenvoudiger. Een ander voordeel van led-verlichting is dat het licht dat ze uitstralen veel helderder en natuurlijker is dan dat van gloeilampen, waardoor je interieur beter tot zijn recht komt en je meer comfort hebt. Tot slot zijn led-lampen ook verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen. Hierdoor kan je ze aanpassen aan de sfeer van je huis en aan je persoonlijke smaak.