Drie soorten gietvloeren voor een modern interieur
03 maart 2020
Door Woonhome
Een industrieel interieur is robuust en ruimtelijk. Materialen zoals baksteen en metaal zijn vaak nog zichtbaar. Om voor het écht complete plaatje te gaan met deze industriële inrichting, begin je met de vloer. Deze soorten gietvloeren sluiten perfect aan op die rauwe stijl.
Wat is een gietvloer?
Vroeger zag je gietvloeren vooral in fabriekspanden, maar tegenwoordig kom je ze ook veel tegen in woningen. Een gietvloer is een afwerklaag die bovenop een bestaande, dragende vloer is aangebracht. Dit gebeurt door middel van het gieten van een stof over de onderlaag.
Wanneer de gietvloer verhardt, sluit deze in alle hoeken naadloos aan op de muur. Je hebt dus geen last meer van gaten tussen je wand en vloer. Je hoeft ook geen plinten te leggen.
Een ander voordeel van de gietvloer is dat deze perfect te combineren is met vloerverwarming. Bovendien zijn de vloeren compleet waterdicht.
Duurzame vloer met woonbeton
Een van de meest geliefde gietvloeren is het woonbeton. Woonbeton wordt gemaakt van cement en is erg duurzaam. De vloer onderhouden is amper nodig.
Beton past goed bij een industriële inrichting maar met een vloerkleed of kleurrijke meubels maak je de ruimte juist een beetje vintage. Woonbeton geeft een strak, glad resultaat.
Een nadeel van woonbeton is dat het een groot oppervlak bedekt. Met de jaren kan het daardoor scheuren. Sommige mensen vinden dit juist heel gaaf want het voegt toe aan dat industriële effect.
Betonlook in je vloer
De gietvloer met zogenaamde betonlook is op het eerste gezicht niet van echt beton te onderscheiden. Toch is deze toplaag gemaakt van kunststof. De goedkope gietvloer is daardoor vaak beter betaalbaar en is bovendien comfortabeler dan echt beton.
Een snelle oplossing met vloercoating
Wil je een bestaande vloer versterken en een nieuwe uitstraling geven? Kies dan voor een betonvloercoating. Dat is een waterdichte laag die over een bestaande vloer wordt gegoten. De coating is minder dan een centimeter dik en wordt in een handomdraai geplaatst.
Met een vloercoating wordt je vloer strakker. Bovendien vult de coating scheuren en naden op. Het is dus de perfecte manier om een verouderde vloer nieuw leven in te blazen.
Vloercoating wordt gemaakt van de kunststoffen polyurethaan of epoxy. Dit zorgt voor een comfortabel resultaat dat lang meegaat.
Zijn er ook nadelen aan een gietvloer?
Natuurlijk, net als bij andere producten zijn er ook nadelen aan gietvloeren:
je ziet pluisjes, (honden)haren en stof sneller liggen doordat de vloer zo egaal is. Je moet dus iets vaker stofzuigen en dweilen dan met een kliklaminaat.
Een vloercoating is snel geplaatst. Woonbeton leggen duurt helaas wat langer. Vaak moet je een paar dagen tot een week je huis uit.
Je ziet krassen sneller zitten dan op een stenen vloer. Aan de andere kant: je ziet ze weer minder goed dan op een houten vloer of laminaat.