Dit zijn de voordelen van halfverharding in je tuin
03 juli 2020
Door Brechtje van Dam
Wil je een deel van de tuin bestraten maar voel je weinig voor tegels of asfalt? Dan is halfverharding een goed alternatief. Er zijn veel voordelen van halfverharding in je tuin. Bovendien zijn er verschillende soorten om uit te kiezen.
Wat halfverharding is
Halfverharding is een breed begrip. De term gebruikt men als verzamelnaam voor onsamenhangend materiaal dat je aanlegt in een tuin als pad of terras. Het biedt meer draagkracht dan de tuingrond maar minder dan asfalt of tegels. Halfverharding is een alternatief op bestrating.
Welke soorten halfverharding je kunt kiezen
Hoewel je de term wellicht nooit eerder hoorde, is de kans groot dat je wel weet wat halfverharding is. Een veel geziene vorm van halfverharding is bijvoorbeeld grind. Het grindpad is erg populair in Nederlandse tuinen en parken. Voor wie grind nog te los is zijn er andere opties zoals leem, zand en andere steensoorten. Ook kalksteen en boomschors zie je veel in Nederlandse tuinen.
De voordelen van halfverharding
Steeds meer tuineigenaren kiezen voor halfverharding in hun tuin en gek is dat niet. Het heeft namelijk veel positieve kanten ten opzichte van tuingrond of bestrating.
Halfverharding is betaalbaar
Bestrating is duur. Bovendien: hoe duurder de tegels die je kiest, hoe hoger de prijs. Halfverharding is een betaalbaar alternatief op bestrating. Je bent vrijwel altijd goedkoper uit met grind of andere steensoorten die los zijn aangelegd. Vaak is dit materiaal ook goedkoper in onderhoud, al kost het wel meer tijd dan het onderhouden van bestrating.
Afwijkende vormen zijn geen probleem met halfverharding
Bestrating is vaak niet erg flexibel. Afwijkende vormen aanleggen is dan lastig. Een van de voordelen van halfverharding is dat bijzondere vormen geen probleem zijn. Een kronkelend tuinpad of een rond terras heb je zo aangelegd.
Wateroverlast in de tuin is verleden tijd
Tuinen volledig bestraten wordt vandaag de dag afgeraden. Gezien het klimaat verandert en we vaker te maken hebben met stortbuien kan dit wateroverlast veroorzaken. In een bestrate tuin kan het water nergens heen. Bij halfverharding kan dat wel. Het water kan direct door de verharding de grond intrekken. Dat is goed voor je tuin en voorkomt dat water je kelder inloopt.
Halfverharding is gemakkelijk te repareren
Als je een terras aanlegt van mooie, dure tegels dan is het vervelend als een tegel beschadiging oploopt. Met halfverharding is dat echter geen probleem. Je kunt het materiaal aanvullen en deels vervangen zonder jezelf op kosten te jagen.