Alhoewel de winter tot nu toe uiterst mild is, dalen de temperaturen ‘s nachts fors. Wil je goed slapen, dan is het belangrijk om niet te liggen koukleumen. Echter, je kunt ook wakker liggen als je de hele nacht ligt te zweten. Een goed dekbed is daarom van groot belang. Kijk je naar alle opties die er zijn, dan zie je eenvoudig door de bomen het bos niet meer. Welk materiaal moet je kiezen, ga je voor een all season dekbed en welk dekbed past goed bij je budget? Om de perfecte keuze te maken, helpen wij je alvast een eindje op weg. Hopelijk lukt het je op deze manier om het dekbed te vinden waar je heerlijk onder gaat liggen dromen.
Het materiaal: ben je een warme of een koude slaper?
Er zijn ruwweg twee soorten slapers: koude slapers en warme slapers. Als je een dekbed gaat kopen, moet je hier rekening mee houden. Koude slapers hebben warme dekbedden nodig om de nacht goed door te komen. Warme slapers hebben juist een lichter dekbed nodig. Een goede keuze staat of valt met de materiaalkeuze. Ben je snel koud, kies dan voor een fluffy dekbed, bijvoorbeeld een gemaakt van dons. Deze deken heeft namelijk een hoge isolatiewaarde waardoor de warmte goed wordt vastgehouden. Ook een ander dierlijk materiaal, zoals wol, werkt goed isolerend. Heb je allergieën? Dan is het beter om een synthetisch dekbed te kiezen. Dit dekbed kun je namelijk eenvoudig uitwassen. Koude slapers die eveneens allergieën hebben, kunnen ook voor een synthetisch exemplaar gaan, maar dan een lichtere versie. Een dekbed met bamboevulling is ook een goede optie. Dit dekbed is warmteregulerend waardoor je niet ligt te zweten, terwijl het daarnaast ook antibacterieel is.
Een goede keuze van je nieuwe dekbed staat of valt met de materiaalkeuze. Laat je goed informeren welk materiaal het beste bij jou past.
Kijk naar de warmteklasse van je dekbed
Als materiaalsoort je niet veel uitmaakt, kun je ook enkel kijken naar de dekbed warmteklasse. Dit is een onderverdeling in vier categorieën. Hoe hoger het getal, hoe lichter je dekbed en hoe minder warmte het vasthoudt. Voor koude slapers is in de winter een dekbed van klasse 1 de beste optie. Dit dekbed houdt de warmte zeer goed vast. Voor koude slapers is een dekbed van klasse vier juist een verstandige optie. Wist je dat je ook kunt kiezen voor een voerseizoenen dekbed? Dit is een combinatie van twee dekens die je aan elkaar vast kunt maken. Zo slaap je ‘s winters lekker warm, terwijl je ‘s zomers een lekkere lichte deken hebt. Een all-season dekbed kan ook een optie zijn. Hou er echter rekening mee dat dit een enkele deken is en dus wezenlijk anders is dan een voerseizoenen dekbed.
Je all season dekbed gaat maximaal vijftien jaar mee
Wist je dat de meeste dekbedden tussen de 5 en 10 jaar meegaan? Daarna verliest de deken zijn warmte-isolerende werking. Je dekbed voelt dan plat of klonterig aan en is dan toe aan vervanging. Dekbedden gemaakte van dierlijke materialen gaan maximaal 15 jaar mee. Wil je je dekbed zo lang mogelijk als nieuw houden? Lucht en/of was hem dan regelmatig.