De inboedelverzekering: dit valt er wel en niet onder
29 juli 2021
Door Woonhome
Verzekeringen, het is niet het leukste om uit te zoeken en je polissen door te kijken. Toch is het wel ontzettend fijn als je goed verzekerd bent, wanneer er een ongeluk(je) gebeurt. Een inboedelverzekering is er voor schade aan de spullen in je huis. Dat kan zijn door diefstal, lekkages of brand. De inboedel zijn de spullen die los in je huis zitten en te verhuizen zijn. Denk aan meubels. Een vaste open haard valt dus niet onder de inboedel. Een inboedelverzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Maar wat valt er onder een inboedelverzekering?
Wat dekt de inboedelverzekering aan schade?
De dekking van een inboedelverzekering verschilt per verzekeraar en per verzekeringspakket. De meeste verzekeraars dekken in ieder geval de schade door storm, brand, ontploffing, gewelddadige beroving, blikseminslag, diefstal, omgevallen bomen en lekkage. Hoe uitgebreider je inboedelverzekering is, hoe meer schade de verzekeraar vergoedt.
De spullen (de inboedel) die over het algemeen onder de dekking van de inboedelverzekering vallen zijn: meubels, zwevende parketvloer, gordijnen, audio- en videoapparatuur en sierraden. Maar ook vaak tuinmeubels, vlaggenstokken, tuingereedschap en wasgoed dat in de tuin hangt. Er zijn verzekeraars die aparte dekkingen aanbieden voor bijvoorbeeld mobiele elektronica of glas. Zoek van tevoren goed uit wat hieronder valt en wanneer je wat gedekt krijgt, om teleurstelling achteraf te voorkomen.
Dit dekt de inboedelverzekering in ieder geval niet
Als er schade is ontstaan door opzet, eigen schuld of door achterstallig onderhoud, is dit niet gedekt. Schade die ontstaat omdat je zelf iets omstoot of laat vallen, is vaak alleen gedekt met een allrisk polis.
Stel je laat je telefoon in huis kapot vallen, dan is dit over het algemeen niet gedekt. Daarvoor is het dus verstandig om een hoesje bij Smartphonehoesjes.nl te bestellen, zodat je telefoon een klap van een val aan kan. Of je nu een Samsung Galaxy A52 (4G) hoesje zoekt, of een voor de nieuwste Iphones: het is verstandig om dit zo snel mogelijk te doen. Zo voorkom je vervelende schade aan je telefoon die niet is vergoed onder de inboedelverzekering.
Dagwaarde of nieuwwaarde: hoeveel krijg je vergoed?
De dekking van de schade zegt nog niet alles. Het wil namelijk nog niet zeggen dat al de spullen die verloren zijn gegaan ook volledig vergoed krijgt. Bij de meeste inboedelverzekeraars krijg je de nieuwwaarde van een product, tenzij de dagwaarde op het moment van schade lager is dan 40% van de nieuwwaarde. Dan krijg je de lagere dagwaarde uitgekeerd. Het is dus verstandig om dit in de gaten te houden.