Ben je van plan om binnenkort te gaan verhuizen? Dan heb je een flinke klus die je moet klaren. Verhuizen kan namelijk enorm veel tijd en energie kosten. Niet alleen het verhuizen zelf is een hele klus, er zijn ook een heleboel andere dingen die je moet regelen. Lees acht handige tips die je zeker niet mag missen wanneer je gaat verhuizen.
1. Denk vooraf goed na over een planning
Wil je het verhuizen en het eventuele klussen soepel te laten verlopen? Dan is het handig om van tevoren alles een beetje in te plannen. Het is bijvoorbeeld makkelijk om te gaan klussen wanneer de grote meubels nog niet geleverd zijn. Ga je een compleet nieuw meubilair aanschaffen? Spreek dan af met de leverancier wanneer deze precies komen. Het is fijn als deze meubels (waaronder een bed) zijn geleverd, wanneer je je nieuwe huis intrekt.
Ook voor een juiste volgorde van klussen is een verhuisplanning fijn. Helemaal als er mensen komen helpen!
2. Dubbele woonlasten aanvaarden
Wanneer je aan het verhuizen bent, heb je meestal dubbele woonlasten. (Die van jouw oude- én nieuwe huis.) Niemand heeft daar natuurlijk zin in, dus je wilt die overlappende tijd zo kort mogelijk houden. Toch is het wel verstandig om die dubbele woonlasten even te aanvaarden. Zo kan jij de woning vanwaar je vertrekt netjes achterlaten. En alle puntjes op de ‘i’ zetten om helemaal fris in je nieuwe huis neer te strijken.
3. De kosten van een verhuizing
De aankoop van een nieuw huis is vaak al een grote kostenpost. Je zit er dan natuurlijk totaal niet op te wachten om ook nog eens een hoop geld kwijt te zijn voor de verhuizing zelf. Je kunt de kosten van een verhuizing heel gemakkelijk laag houden door je familie en vrienden in te schakelen om je te helpen. Verhuisdozen kun je bijvoorbeeld ook aan je vrienden vragen. Of neem dozen van de supermarkt mee.
4. Huur een verhuisbedrijf uit de buurt
Heb je veel (grote) spullen die je moet verhuizen. Een verhuisbedrijf is ook een goede optie. Meestal zijn je spullen nog goed verzekerd. Kijk dan wel in de buurt naar een verhuisbedrijf. Vaak betaal je namelijk verhuisbedrijven voor de kilometers die zij rijden. Kijk dus goed naar de te rijden aantal kilometers en het tarief die de bedrijven hiervoor rekenen.
5. Regel vervoer voor de kleine spullen
Kleine spullen kun je gemakkelijk zelf verhuizen. En voor zware meubels kun je nog relatief goedkoop een verhuisbusje huren. Schat wel van te voren in hoelang je deze nodig hebt. Want je betaalt meestal per dag(deel). Daarnaast is het soms goedkoper om een busje doordeweeks te huren, dan in het weekend (wanneer de meeste mensen verhuizen).
6. Vergeet niet je adres te wijzigen
Het is even wat regelen, maar het moet toch gebeuren: je adres wijzigen. Natuurlijk hoef je direct bij alle instanties separaat jouw adres te wijzigen. Maar doe dit wel bij de belangrijkste, zoals je bank, provider, zorgverzekeraar, huisarts en werkgever. Je kunt ook een doorstuurservice van PostNL aanschaffen. Deze stuurt automatisch alle post door naar je nieuwe adres. Handig, want zo loop je geen belangrijke post mis. Ook weet je precies welke instanties je allemaal nog op de hoogte moet brengen. Let wel op! Er zitten wel kosten verbonden aan deze doorstuurservice. Ook sturen niet alle bedrijven hun post via PostNL.
7. Zorg dat het licht meteen aan kan
Niets is vervelender dan al in je nieuwe huis te moeten intrekken wanneer er nog geen gas, water en licht is. Zorg er voor dat je de contracten vóóraf al hebt afgesloten. Ook als je eerst nog gaat klussen!
8. Kies voor een opslagruimte
Soms kan er een tijd zitten tussen de overdracht van twee huizen. Erg vervelend om dan te bedenken waar je met al je spullen heen moet. Het is dan vaak handig om een opslagruimte te huren. Dit is vaak relatief goedkoop en je weet zeker dat jouw spullen veilig staan. Dit is vaak de voordeligste manier om je spullen bij een overbrugging te stallen!