Dé tips voor het aanleggen van een vijver in de tuin
05 februari 2022
Door Jolien
Een vijver geeft meer dynamiek aan een tuin. Je kunt zelf kiezen of je een grote of kleine vijver wilt, het geeft hoe dan ook een mooie sfeer in je tuin. Helemaal als je het water laat stromen en er vissen in doet. Het kabbelende water ontspant, terwijl je in je tuin aan het relaxen bent. Wat je moet doen voor het aanleggen van een vijver, lees je hier.
Een plattegrond helpt je bepalen waar de vijver moet komen te liggen
Je begint eerst met het maken van een plattegrond van de tuin met daarin de nieuwe vijver getekend. Ook maak je een dwarsprofiel van de vijver met een beplantingsplan. Pas als je een goed plan hebt bedacht om je tuin in te richten, kun je beginnen met de aanleg. Je kunt een vijver het beste aanleggen in het voorjaar, zodat de vijver de tijd heeft om een biologisch evenwicht op te bouwen. Je kunt de vijver ook in het najaar aanleggen, maar dan moet je wachten met de beplanting tot het volgende voorjaar. Met prikpaaltjes geef je aan waar de vijver moet komen, zodat je weet waar je precies moet gaan graven.
Goede voorbereiding is het halve werk
Nu je weet waar je de vijver gaat plaatsen, moet je bepalen welke werkzaamheden er eerst moeten gebeuren om deze plek vrij te maken. Denk aan het rooien van bomen en verplaatsen van planten. Als er tegels liggen, moet je deze natuurlijk weghalen. Net als elektriciteitskabels die je moet omleggen. Vervolgens begin je met het grondverzet. Bekijk of je de uitgegraven aarde ergens anders in de tuin kunt gebruiken. Anders moet je de aarde afvoeren en dus een container huren. Ook moet je voor het graven, meten of er grondwater is op de plek waar je de vijver wilt hebben. Als er te veel grondwater is, maak je de uitgegraven kuil droog met een vuilwaterpomp of bronbemaling.
De vijver uitgraven in drie verschillende zones voor een goed leefklimaat
Wanneer je kijkt naar vijverbenodigdheden kom je folie tegen en vijverbakken. Een vijverbak is al een gevormde vijver. Maar als je zelf de vijver natuurlijk wilt vormen dan gebruik je vijverzeil als scheiding tussen de aarde en het vijverwater. Je moet er wel rekening mee houden dat je genoeg diepte aanbrengt, zodat de vissen een goed leefklimaat hebben.
Maak minstens drie dieptezones aan. De eerste zone is tot 30 centimeter diep en is geschikt voor het moeras. De waterplantenzone is 30 tot 60 centimeter diep, hier kunnen planten goed in groeien. De diepwaterzone is de plek waar vissen kunnen schuilen. Deze zone moet tussen 100 en 150 centimeter diep zijn. Nadat je de vijver hebt aangelegd en de vijver hebt gevuld met GH-Extra behandeld leidingwater kun je waterplanten gaan plaatsen. Wil je ook vissen in de vijver? Koop dan ook goed visvoer, zodat de vissen gezond blijven en zo lang mogelijk door je vijver blijven zwemmen.