Wat is er heerlijker dan in de zomer in je tuin te relaxen, te klussen en bezig te zijn? Vooral in juli is het in Nederland hoogzomer. Het is meestal mooi weer en er is dan genoeg te doen in de tuin! Lees hier een aantal tips voor je tuin tijdens de zomermaanden. Zo kun je nog langer genieten van je tuin!
Tip 1. Snoeiadvies voor fruitbomen in de zomer
Deze zomer wil je vast weer lekker onder je appel- of peren- of pruimenboom zitten. Maar een heerlijke gezonde fruitoogst is ook belangrijk. Snoei daarom je fruitbomen ook in de zomer bij. Dit kan bij bomen met steenfruit (pruimen, perziken, abrikozen en kersen). En bij pitfruitbomen, zoals de appel- en perenboom.
Het (bij)snoeien in de zomer heeft veel voordelen. Zo kan je makkelijk corrigeren wat tijdens de wintersnoei niet helemaal goed is gegaan. Haal jonge en onbruikbare rugscheuten weg. Hiermee krijgen goede scheuten voldoende licht met minder kans op plagen. Ook kun je in de zomer tijdig schimmels ontdekken. Deze kun je vaak nog verwijderen zonder al teveel schade.
Juist met lange, droge dagen is het belangrijk dat je planten en bloemen genoeg water krijgen. Niet alleen gaat water uitdroging van de plant tegen. Water vervoert ook opgenomen voedingsstoffen naar de bladeren, bloemen en vruchten van de plant. Let op met te veel water geven. Te veel water kan een te vochtige grond veroorzaken. Dit kan weer voor schimmels zorgen en de grond verstikken. Bovendien is waterverspilling niet erg bevordelijk voor het milieu.
Je kunt je planten, gazon en bloemen het beste in de voege ochtend, namiddag of begin van de avond bewateren. Waterdruppels werken als een vergrootglas. Hierdoor kunnen er brandplekken in het gazon, op de bloemen en bladeren ontstaan. Daarnaast verdampt ’s middags (in de zon) het meeste water direct. Bewater het liefst twee keer per week langdurig. Wanneer je te kort sproeit, bereikt het water nauwelijks de wortels.
Is je zomerdag iets minder mooi? Of heb je tijd en energie over na al dat relaxten? Dan zijn er wat kleine en eenvoudige tuinkarweitjes. Hiermee bloeit je tuin nog langer én uitbundiger. Over het algemeen kun je tijdens de periode eind juni t/m eind juli de volgende tuinklussen uitvoeren:
Bestrijden van luizen en schimmels.
Snoeien van alle hagen.
Wekelijks het gras maaien, voor een sterk en gezond gazon.
Planten en bloemen bemesten.
Uitgebloeide bloemen van vaste planten knippen, voor kans op een tweede bloei.
Veel zon en goede waterpret hoort natuurlijk bij de zomer en is heerlijk. Je grasmat kan er wel op den duur onder lijden. Zorg zomers daarom goed voor je gazon. Zo blijft deze mooi groen en gezond!
Maai het gazon elke week. Zo blijft het gras sterk. Het bewateren doe je twee keer per week. Niet te veel. Niet te weinig. En geef vooral zwakke plekken maandelijks mest. Aan het begin en einde van de zomer is het ook goed om extra te controleren op mos in je gazon. Mos kan je gazon doen stikken. Hiertegen kun je een droog gazon verticuteren.