Wil je je woning graag verbouwen, maar heb je hier niet voldoende geld voor? Dan kun je nog even doorsparen, maar dit hoeft niet. Een 2e hypotheek berekenen en afsluiten behoort namelijk ook tot de mogelijkheden. Bij het afsluiten van zo’n extra lening bovenop je huidige hypotheek is het niet verstandig om over één nacht ijs te gaan. Je krijgt dan misschien al snel spijt van de keuze die je maakt. Om deze kans te verkleinen, staan hier een aantal tips voor het verkrijgen van de beste voorwaarden bij een tweede hypotheek op een rijtje.
1. Zorg voor een stabiel inkomen voor een 2e hypotheek
Voordat een hypotheekverstrekker je een aanbod doet voor een tweede hypotheek, willen zij eerst inzicht hebben in je financiën. Daarom vragen ze je om onder andere een recente loonstrook aan te leveren. Soms worden er zelfs loonstroken van meerdere maanden gevraagd, zodat zij kunnen zien of er sprake is van een stabiel inkomen. Is dit niet het geval? Dan kan een extra hypotheek opnemen weleens lastig worden. Als je geen stabiel inkomen hebt, loopt een bank relatief veel risico door jou een 2e hypotheek te verstrekken. Heb je wel een stabiel inkomen? Dan profiteer je mogelijk van (veel) betere voorwaarden.
2. Verbeter je kredietwaardigheid en zorg dat je schulden vrij bent
Een bank werpt altijd een blik op het register van het Bureau Krediet Registratie (BKR) als je een 2e hypotheek aanvraagt. Blijkt hieruit dat je veel schulden hebt en je rekening vrijwel nooit op tijd betaalt? Dan wijst de bank je aanvraag misschien af. Zij kunnen ook extra voorwaarden stellen, waardoor een 2e hypotheek afsluiten minder interessant wordt. Als je hier niet op zit te wachten, doe je er goed aan je kredietwaardigheid te verbeteren. Als een bank in het register van het BKR ziet dat je geen tot weinig schulden hebt en je rekeningen op tijd betaalt, krijg je waarschijnlijk de beste voorwaarden bij een 2e hypotheek.
3. Breng indien mogelijk eigen geld in voor het afsluiten van een 2e hypotheek
Een bank loopt risico door jou geld te lenen. Zij weten immers niet of je het geleende geld ook daadwerkelijk terugbetaalt. Bij een 2e hypotheek is dit risico nog groter dan bij een eerste hypotheek, want je moet aan meer betalingsverplichtingen voldoen. Heb je een aanvraag voor een 2e hypotheek ingediend, maar staan de voorwaarden je niet aan? Overweeg dan om eigen geld in te brengen. Hoe meer eigen geld je inbrengt, des te kleiner het risico dat een bank loopt.
4. Vergelijk verschillende banken en voorwaarden met elkaar voor een 2e hypotheek berekenen
De voorwaarden van een tweede hypotheek kunnen bij de ene bank een stuk gunstiger zijn dan bij de andere. Vergelijk daarom verschillende banken met elkaar voordat je een 2e hypotheek aanvraagt. Kijk bij zo’n vergelijking niet alleen naar het financiële plaatje, maar besteed ook aandacht aan de voorwaarden. Alleen dan lukt het je namelijk om een 2e hypotheek met de beste voorwaarden te vinden.
5. Schakel een hypotheekadviseur in voor informatie en kennis
De meeste mensen zijn niet thuis in de wereld van hypotheken. Soms weet je er wel het een en ander van af. Maar er zijn veel punten waar je op moet letten. Geldt dit ook voor jou? Vraag je dan af of het verstandig is om zelf op zoek te gaan naar een 2e hypotheek en een 2e hypotheek berekenen. Je kunt in dat geval beter een afspraak maken bij een hypotheekadviseur in Zaandam. Zo’n iemand heeft alle kennis over hypotheken in huis, waardoor hij jou van goed advies kan voorzien. Hierdoor is de kans een stuk groter dat je uiteindelijk een tweede hypotheek met de beste voorwaarden afsluit.